Óriási a tömeg az Operánál

Kormányellenes tüntetésekkel kezdődik az új év. Január másodikára három demonstrációt is bejelentettek. 

19:01

Fél hét előtt kevéssel nagyobb lökdösődés kezdődött a Nagymező utca sarkánál - tudósít az MTI. A közösen érkező szocialista képviselőket, köztük Szekeres Imrét és Nyakó Istvánt az utca sarkán álló szélsőjobboldali tüntetők közül többen elkezdték szidni, lökdösni, illetve volt, akit le is köptek. A nemzeti radikálosok közül többen az egész arcukat eltakaró símaszkot viseltek, egyikőjük a lökdösődés közben egy fotós kezéből kiverte a fényképezőgépet.


(Fotó: MTI)

18:59

A demonstráció egyik bejelentője, Kopiás Attila Steve: "történelmi jelentőségű ez a nap, mert rengeteg olyan szervezet, csoport és párt jelent meg, amelyek nem értenek mindenben egymással. De abban egyet értettünk, hogy ma este mindannyiunknak itt kell lennünk egy közös cél érdekében.Ez a cél pedig az, hogy elmondjuk: nekünk fontos a köztársaság, az alkotmány és a demokrácia."

18:55

Több kormányzati autónak látszó autó kanyarodott be a Dalszínház utcába. A tüntetők „Bóvli, bóvli” kiáltással fogadják. Pfújolnak. Néhányan Orbánt, mások Lázárt akarják üdvözölni. Folyamatosan érkeznek a meghívott vendégek. Egy fiatalabb lány integet a tömegnek, édesanyja viszont rémült, nem nagyon érti, mi történik.

18:46

Néhány tucat rohamrendőr tart az Nagymező-Andrássy sarokhoz az ott gyülekező árpádsávosok felé. Kordon nincs, a tömeg azt skandálja: Nácik haza!" Állítólag a szélsőjobbosok provokálták a kormányelleneseket.

18:42

Hajós András kimagaslik a többezres tömegből. Terry Black kevésbé, de ez őt nem nagyon zavarja. Tőlük nem messze, a Balettintézet előtt Burány Sándor áll, mint a cövek, mellette Farkasházy Tivadar, Molnár Csabába karolva. Nem nagyon értik, miért nem maradhatnak ott. Ezzel együtt tény, a dalszínház közvetlen közelében nem lehetne demonstrálni.

18:37

A Kesh együttes Hátam közepe című száma alatt megjelent Nagy Navarró Balázs. Tudják: éhségsztrájk.

18:30

Bár két hete folyamatosan rendőautók cirkálnak Orbán Viktor és családja budai villája előtt, közelben lakó tudósítóink jelezte: ma este egy gyanús kocsit sem látott arrafelé.

18:27

A tömeg azt üvölti: "Orbán takarodj!"

18:25

BRÉKING: megérkezett a kommunista Kun Béla (Tanácsköztársaság, vörösterror, stb) unokája, a kiváló történész, Kun Miklós. Feleségével, Gereben Ágnessel együtt elegánsan megkerülik a kordont, majd belépnek az Operaház épületébe. Nyilvánvalóan ők a gálaest meghívottai közé tartoznak.

18:21

Az Oktogontól már nem lehet megközelíteni az Andrássy utat, a Deák tér felől is lezárták a demonstráció helyszínét.

18:19

Tudósítónk véletlenül elkapja, amint a rendőrök egyeztetnek a szervezőkkel, majd a szervezők a következő pillanatban igyekeznek mindenkit a kordonnak egyáltalán nem látszó nemzetiszín kötelek mögé terelni. Ez sikerült is, sokkal hamarabb, mint azt bárki gondolta volna. Közben futótűzként terjed a hír a tömegben, hogy Gyurcsány az Oktogon egyik bankfiókjánál találkozik párttársaival, és együtt érkeznek meg a rendezvényre.

18:15

Figy-Elek nevű olvasónk feltett egy videót a Youtube-ra, melyen rögzítette, ahogy a rendőrök még a délután folyamán kamerékat szereltek fel az Andrássy úton. Íme:

Szintén tőle tudjuk, hogy a tüntetésen finom a pogácsa. Az ízét ugyan nem, a formáját azonban fotón is rögzítette.

18:01

Azért lehet itt még más is: az Operaház sarkán, a Hajós utca közelében egymásnak feszült egy három fős nemzeti sejt, illetve a Bach Szilvia vezette nyugdíjas csoport. Verbális párbaj kezdődik. „Nem vagyunk Jobbikosok, magyarok vagyunk!!!” illetve „Miért provokáltok, mit akartok?”

17:56

A demonstrációi szervezői vidám nótákkal űzik el az unalmas technikai beállás pillanatait. A tüntetőket Beatrice (Azok a boldog szép napok), Vad Fruttik (Lehetek én is), Korál (A kőfalak leomlanak), Balázs Fecó (A csönd éve), Bob Marley (Get Up Stand Up) és hasonló, népszerű dalokkal szórakoztatják. A megmozdulás első trollja is felbukkant: az egyik tüntető „Hangosítsd már föl!” felkiálltással bíztatja a kormányellenes lemezlovast.

17:51

Mindenkire vigyáznak a rendőrök. Nagyjából húsz rendőrautót és öt kisbuszt számolt meg tudósítónk az Opera illetve a Balettintézet környékén. El-elbújva még kamerával felszerelt kocsik is ácsorognak, de vízágyúnak eddig se híre, se hamva. Mostani állás szerint abszolúte felesleges lenne a jelenléte, teljes a nemzeti egység. A demonstráció színpada közelében egy, a Klubrádiót éltető tábla mellett árpádsávos lobogót lenget a szél. Megható pillanatok.

17:48

A Le Monde mai címlapja Orbán Viktorral és a magyar úttal riogatja az elnökválasztásra készülő francia választókat - hívta fel a figyelmet egyik bejegyzésében a Napifix.

17:35

Virágozzék minden virág! A Balettintézet sarkán az Egészségfront Mozgalom hívei tüntetnek. Drapériájukon a „Minden hatalom a népé” felirat feszül. Szóróanyagukhoz nem jutottunk hozzá, így egyelőre nem tudjuk, mit kínálnak, kitől mit vennének el, kinek mit adnának.

17:30

Az Oktogonnál nemzetiszín karaszalagos, kopasz, Martens-bakancsos fiatalok várakoznak türelmesen. Tőlük kőhajításnyira hosszú hajú, Szolidaritás-kitűzővel ellátott fiatalok ácsorognak. Az újságírók a lezárt Andrássy út közepén nyomogatják okostelefonjukat, béke és nyugalom.

Árok Kornél tart az Opera felől a Jókai utca felé, a hir24 tudósítója szerint nem kizárt, hogy a Hír TV biztonságos távolságban leállított közvetítőkocsija felé lépdel. Egyébként már a TV2 is a helyszínen van.

17:11

Homályos fotó egy fekete kordonról.

17:02

Az LMP fokozott rendőri figyelmet és jelenlétet tart szükségesnek az operaház környékén, mivel oda hétfő estére két, egymással ellentétes célú tüntetést is bejelentettek. Szél Bernadett, az LMP szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: pártja mindenkit arra kér, hogy nyugodtan, békésen mondja el véleményét a kormány politikájáról. "Reméljük, hogy olcsó politikai célok érdekében senki nem fog konfliktust provokálni, a rendőröket vagy más békés tüntetőket megtámadni" - írja.

16:46

Még egy fotót kaptunk az Operaház szomszédságából. Nyugalom van. Egyelőre.

16:41

Itt élőben is lehet majd követni az eseményeket. (Amint a stream elindul.)

 

16:20

Szemtanúink szerint a rendőrök kamerákat szerelnek fel az oszlopokra, azonban hivatalosan egyelőre ezt sem erősítették meg.

Néhány tüntető már van a környéken.

16:10

Egyre több a rendőr a budapesti belvárosban, az Andrássy utat szinte ellepték az egyenruhások – jelentették olvasóink a Hír24-nek. A kivezényelt rendőrök pontos létszámáról egyelőre nincsenek információink.

A BRFK-nál érdeklődésünkre annyit mondtak, "megfelelő számú" járőr lesz a környéken. Az Operaházat fekete kordonnal zárták el.

A mai tüntetésekről itt olvashatnak részletesebben.

Forrás : Hir24

Keresés