Megvezették Orbánt...

Személyi változásokat jövendöl a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke. Heim Péter közgazdász rossz bunyóshoz hasonlítja a magyar kormányt, és nem érti a tengelyakasztós magatartást.

Megvezették Orbánt
Tényleg megvezették?

      A miniszterelnök nem közgazdász, a gazdaságpolitikai ballépések nem az ő számlájára írhatók. A felelősök mindig azok, akik a gazdaságpolitikai tanácsokat adják. A körülmények valószínűleg elkerülhetetlenné fogják tenni a személyi változásokat. A piaci bizalom helyreállításának nagyon fontos része, hogy hiteles elemek jelenjenek meg - jelentette ki az origónak a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

     Heim Péter érthetetlennek nevezte az EU-val és az IMF-fel szembeni korábbi kormányzati hangvételt. „Olyan ez a tengelyakasztós magatartás a részünkről, mintha egy bokszmeccset vív valaki, de tudni lehet, hogy ellenfele negyven kilóval nehezebb, világbajnok, ő pedig még csak most kezdett el ütögetni. Nem verekedni kell egy ilyen sportolóval, hanem tanulni tőle. A magyar kormány ahelyett, hogy tanulna, inkább bőszíti.”

     A közgazdász arról is beszélt, hogy az EU nincs olyan rossz helyzetben, mint amilyennek tűnik. A német fiskális és költségvetési diktátum fenntartható költségvetési pályát, a korábbinál sokkal szigorúbb pénzügypolitikát eredményez. Ez egyébként szerinte nem is áll távol Orbán Viktor kormányfő filozófiájától.

     Hangsúlyozta: a magyar gazdaság legnagyobb kereskedelmi partnere Németország. Az EU-s számlák legnagyobb részét a németek fizetik. "Ha szétesik az eurózóna vagy az EU, a német tőke nélkül mi meg sem tudunk moccanni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a németek a kínaiaknak és az oroszoknak is stratégiai partnerei. Akkor fog minket támogatni Kína és Oroszország, ha azt látják, jó kapcsolatot ápolunk Németországgal" - jegyezte meg a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

 

Forrás: Origo

Keresés