Meghalt az utolsó óceániai polinéz királyság, Tonga uralkodója.

Elhunyt Schmitt kedvenc királya

V. George Tupou egy hongkongi kórházban halt meg 63 évesen.

Sokan akkor ismerték meg Magyarországon, amikor tavaly augusztusban Schmitt Pál köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrenddel tüntette ki.

A tongai király támogatta, hogy Magyarország az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagja legyen, de ez végül nem sikerült.

Az uralkodó a világ legjobb öltönyeit hordta, és szerette Mick Jaggert.

Előzmények/ Lenyűgöző személyiségéről az alánniakban olvashat:

Explayboyt tüntetett ki Schmitt Pál ...

Schmitt Pál kitüntette V. Tupou György tongai királyt, a Magyar Köztársaság Érdemrend nagykeresztjét adományozta neki – olvasható a Magyar Közlöny legújabb számában. Ha már diplomáciailag ennyire közelítünk az óceániai ország felé, a kialakulóban lévõ tongai-magyar barátság jegyében nem árt, hogy az uralkodójával és az ottani viszonyokkal is képbe kerüljünk.

Kedveli Mick Jaggert és Elton Johnt, gyûjti a játékkatonákat, imád katonai egyenruhában parádézni. Amíg át nem vette a hatalmat apja halála után 2 évvel, addig a gazdag, gondtalan playboyok életét élte. Híres az extravaganciájáról és excentrizmusáról (gyakran hord monoklit és fehér színû, trópusi sisakot), a gardróbja tele van a világ legjobb öltönyeivel, amelyek egytõl egyig a Savile Row (a klasszikus és konzervatív stílusáról híres londoni "szabóság utca") szalonjaiból kerültek ki. Gyakran körbeautózza a szigetet a 18 éves londoni taxija volánja mögött. Egy hete pedig a hollywoodi sztárok klinikáján, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Centerben egy daganatot távolítottak el a májából. Õ V. Tupou György, a 63 éves tongai uralkodó, teljes nevén: Siaosi Taufa‘ahau Manumataongo Tuku‘aho V. Tupou.


Tonga sem egy Kánaán

A csendes-óceáni szigetvilág 169 szigetébõl 36 lakatlan. A 110 ezer lakosú Tonga a világ legcsodálatosabb szigetei között van számon tartva, annak ellenére, hogy lakosságának a negyede szegénységben él (2008-as adat szerint 36 százalékos a munkanélküliség). A halászat és a gazdálkodás jelenti a fõ megélhetési formát, az ország gazdasága pedig folyamatosan ki van téve a turizmus aktuális viszonyainak. A tongai családok családi kasszáján csak az segít, ha olykor-olykor a szigetrõl elvándorolt rokonaik pénzt küldenek nekik. Ezért, mondhatni, folyamatosan benne van a levegõben a tüntetések, zavargások „szaga”. A kirobbanáshoz pedig elég csak egy szikra. Ez 2006-ban be is következett.

V. Tupou György apjának, IV. Tupou Taufa'ahaunak a halálát követõen ugyanis demokratizálódást követelõ zavargások törtek ki a fõvárosban. Lázongás és fosztogatás vette kezdetét, a demokrácia-pártiak megragadták az alkalmat, hogy Tonga feudális berendezkedése ellen tüntessenek. A zavargások, amelynek 6 halálos áldozata volt, átszámítva mintegy 39 millió euró kárt okoztak.

György apja, IV. Tupou Taufa'ahau mindenesetre világhírre tett szert, ráadásul két dolog miatt is. Egyrészt 1976-ban bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint 209,5 kilójával a világ legnehezebb uralkodója. A másik pedig az a botrányos eset, amely amiatt robbant ki, hogy egy amerikai parancsnokot udvari bolondjának nevezett ki. Arról viszont keveset beszélnek, hogyan verte át a királyt a fõtanácsadója, aki valójában egy amerikai üzletember volt, és kurtította meg Tonga költségvetését 34 millió euróval. (A tanácsadó ugyanis azzal fûzte az uralkodót, hogy milliárdost csinál belõle)

Akár egy kaméleon

Akár egy kaméleon: hol angol gentlemannek öltözve, hol egyenruhában, hol pedig népviseletben

Különcsége határtalan

A múltban V. György még lenézte a tongaikat, és úgy jellemezte õket, hogy még a liftben is vizelnének, ha valaki nem akadályozná meg õket ebben. A lázongások azonban arra késztették, hogy változtasson PR-stratégiáján (sõt a trónra lépésével egy idõben demokratikus reformokra is ígéretet tett), ebben nagy segítségre vannak tanácsadói. A tongai király amúgy Új-Zélandon és Svájcban járt magániskolába, tanult az Oxfordon is, sõt az angliai Sandhurst Királyi Katonai Akadémián, ahol késõbb Vilmos herceg is.

A pletykák szerint a még mindig agglegény uralkodónak 2 gyereke is van az USA-ban, akiket azonban sosem ismerhet el hivatalosan, a gyerekek pedig sosem vehetik át tõle a tongai trónt.

A hobbija között a filmezés is megtalálható. A különcségérõl azonban semmilyen körülmény között sem képes lemondani, így volt ez, amikor mongol törzsekrõl való dokumentumfilm készítése közben bricsesznadrágban, szõrmekucsmában és pilótaszemüvegben "parádézott".

Szereti a zenét, zongorán és nagybõgõn játszik. Franciául és németül folyékonyan beszél (sõt latinul ír is), de akkor sem jön zavarba, ha kínai vagy éppen japán nyelven folyik a társalgás. Rajong a brit termékekért, ez nem meglepõ, hiszen hosszú ideig Nagy-Britanniában élt. Tongán egy mediterrán stílusra hajazó, hegyoldalra épült kúriában él, amelynek a teraszáról rálátni az olimpiai méretû medencéjére. Ezenkívül Fidzsi szigetén hasonló paraméterekkel rendelkezõ villával is büszkélkedhet.


Megadta a módját

A csendes-óceáni szigetország 23. uralkodójának trónra lépése különösen látványos körülmények között zajlott. A 2008 júliusi koronázásra körülbelül 5 ezer ember repült el Tongára a világ minden szegletébõl, többek között Naruhito japán trónörökös, Maha Csakri Szirindorn thaiföldi hercegnõ, Gloucester hercege és hercegnõje, II. Erzsébet angol királynõ, illetve a térség több országának miniszterelnöke, államfõje is részt vett a ceremónián.

A koronázási ünnepség összesen 1,8 millió euróba került. Nem csoda, hiszen György beleadott apait-anyait: csak úgy hemzsegtek az A-listás celebek (pl. az egykori szupermodell, Elle Macpherson, Sean Connery, Mick Jagger, Elton John) a négy napig tartó ünnepségen, volt katonai parádé, légi bemutató, tûzijáték, sõt még rögbimeccs is.

A nagyi sem volt semmi...

V. György nagymamája, III. Salote Tupou, aki 1918-tól egészen az 1965-ben bekövetkezõ haláláig uralkodott, azzal maradt emlékezetes a britek körében, hogy II. Erzsébet koronázásán egy nyitott hintóban suhant. Hiába esett az esõ, õ csak kitartóan integetett és mosolygott a nyitott kocsiban, és nem hagyta, hogy felhajtsák a tetejét, így fejezve ki tiszteletét a fiatal Erzsébet királynõ iránt.

Salote fiához, IV. Tupou Taufa'ahauhoz hasonlóan õ sem volt éppen egy pehelysúlyú uralkodó: a több mint 180 cm magasságához 160 kiló párosult. II. Erzsébet koronázási ceremóniáján egy vékonyka ember lépdelt mellette. Amikor Noël Cowardot, a híres írót – aki a hamisítatlan angol, szarkasztikus humoráról volt ismert -, megkérdezte a barátja, hogy ki az a férfi a tongai királynõ mellett, azt válaszolta: „az ebédje”.

Tonga számokban:

Beszélt nyelv: tongai, angol
Átlagos fizetés/év: 2400 euró (2008-as adat)
Helyi pénznem: tongai pa'anga (TOP), 1 euró = 2,31 TOP
Munkanélküliségi ráta: 36 százalék
1 üveg sör ára: 1,48 euró (2008-as adat)
Nemzeti sport: rögbi
Átlagos életkor: férfiaknál 67,9 év, nõknél 72,1 év
Nemzeti étel: Topai (egyfajta tésztaétel, amelyet cukorsziruppal és kókusztejjel tálalnak)
Egy használt, családi autó ára: 3900 euró (2008-as adat)

 

 

Forrás : FN24

Keresés