2.4. Lakástámogatások


     A lakástámogatások az állami lakáspolitika célkitűzései megvalósulását segítik. A lakáspolitika a nemzetgazdaság fontos részterülete, társadalom- és gazdaságpolitikai célokat egyaránt szolgál.


  A 2012. évi állami lakáspolitika kiemelt célja a polgárok öngondoskodásának segítése a lakáscélú előtakarékoskodásra való ösztönzéssel. Ennek megfelelően már az idei évben megnövekedett a lakás-takarékpénztári megtakarítások támogatási időszaka, illetve kibővült a kedvezményezettek köre. A módosítások hatására emelkedett továbbá az egy szerződéssel elérhető maximális szerződéses összeg is.

   A lakásépítési támogatások 2012. évi kiadási előirányzatának összege 120,1 milliárd forintot tesz ki, amely a jelenleg is működő támogatási jogcímeken túl tartalmazza a jelzáloghitelük fizetésében 90 napon túli késedelemben álló, lakóingatlanukat eladó és helyette kisebb értékűt vásároló adósok lakásvásárlási hiteleihez nyújtott kamattámogatások finanszírozási forrását is.

   Ezeken túl az egyéb lakástámogatásokon kívüli forrásokból lakhatási célt szolgál többek között még a 2007 előtti lakásvásárlási kölcsönök törlesztéséhez nyújtott jövedelemadó-, illetve a lakásvásárlási illetékkedvezmény, a fegyveres testületek lakástámogatása, a kötvénytörlesztés (volt lakásalap) és kamatának terhe, a lakóépületek energetikai célú felújításának támogatása, valamint a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. működése.


(költségvetés 191. oldal)

Keresés