Amennyiben az MNB Monetáris Tanácsa a teljesen egyöntetű piaci várakozásoknak megfelelően újabb 25 bázispontos csökkentésről dönt, úgy történelmi mélypontra, 5,25 százalékra süllyed a jegybanki alapkamat. Ez pedig egyúttal azt jelenti, hogy a várhatóan következő hónapokban is folytatódó kamatcsökkentések hatására a forint marad a 300-as EUR/HUF árfolyam közeli szinten – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A kamatvágási várakozásokat támasztja alá, hogy a legutóbbi kamatcsökkentés óta a forint viszonylag stabilan tartja magát, emellett pedig az azóta napvilágot látott gyenge GDP és ipari termelés adatok, valamint a csökkenésről beszámoló inflációs adatok is a kamatvágás irányába mutatnak – nyilatkozta Horváth István.

A KSH gyorsbecslése szerint A GDP a nyers adatok szerint október-decemberben 2,7 százalékkal csökkent, 2012-t pedig 1,7 százalékos mínuszban zárta a gazdaság. Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője szerint az adatot a gyenge agrártermelés, az ipar visszaesése és a belső fogyasztás zsugorodása magyarázza.

Januárban a fogyasztói árak 3,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk az átlagnál jobban drágultak, míg a tartós fogyasztási cikkekért kevesebbet kellett fizetni, mint egy éve.

Ki lesz az Elnök ?

„A holnapi döntésnél sokkal érdekesebb a piacok számára a pénteken megnevezett új jegybankelnök személye. Úgy tűnik, a piac már beárazta az eddigi legesélyesebb forgatókönyvet - amely szerint Matolcsy György kerül az MNB élére -, ezért nagy forint elmozdulásra nem számítunk a várakozásoknak megfelelő bejelentés esetén. Mivel várhatón a következő hónapokban tovább folytatódik a kamatvágás, a forint maradhat a gyengülő pályán, és az első félévben a 300-as EUR/HUF szint közelében tartózkodhat" – vélte Horváth István.

 

Szerző: Világgazdaság Online

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/tortenelmi-melypontra-sullyedhet-a-kamat-300-forint-kozelebe-kerulhet-az-euro-398503

Keresés