A Danske Bank heti régiós összefoglalójának címe: „A Fed és a BoJ ment meg bennünket Magyarországtól és Ciprustól?"

Úgy tűnt, hogy a globális gazdaság kifelé indult a recesszióból, a befektetői bizalom pedig visszatért, a dolgok azonban negatív irányba fordultak – írják a Danske Bank koppenhágai közgazdászai. Az elemzők szerint a sokk ezúttal is az euróövezetből érkezik: a rossz ciprusi mentőcsomag újra elbizonytalanította a nemzetközi befektetőket.

Jelenleg korai értékelni a helyzet globális gazdasági hatásait, az viszont egyértelmű, hogy a válság még nem ért véget, és az euróövezet jelenti a legnagyobb kockázatot úgy a globális fellendülésre, mint a pénzügyi stabilitásra nézve.

A Danske Bank közgazdászai szerint Ciprus nem az egyetlen ország Európában, amelyik bajban van. Magyarország elsősorban az ellentmondásos alaptörvény-módosítással hívta fel magára a figyelmet, továbbá azzal, hogy a korábbi gazdasági miniszter, Matolcsy György került a Magyar Nemzeti Bank élére.

A forint jelentősen gyengült az elmúlt hetekben a problémák következtében – emlékeztetnek a Danske Bank elemzői, akik szerint a magyar kormány populista gazdaságpolitikát folytat, és beavatkozik a folyamatokba.

Az elemzők ugyanakkor úgy vélik: a forint kisé erősödhet, miután a magyar kormány és a jegybank felismeri a piac igényét, hogy visszafogottabb kommunikációra van szükség.

A Danske Bank szerint a Federal Reserve eltökélt, hogy leszorítsa a munkanélküliségi rátát az Egyesült Államokban, a Bank of Japan új vezetése pedig el szeretné érni a 2 százalékos inflációs célt. A dán banknál arra számítanak, hogy mind a Fed, mind a BoJ további lépéseket tesz, ha a ciprusi problémák súlyosbodnak.

 

Szerző: Világgazdaság Online

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/ki-menti-meg-a-vilagot-magyarorszagtol-es-ciprustol-400203

Keresés