A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint azért kellett adót emelni, hogy elegendő többlet legyen közterhekből, s akkor se boruljon a 3 százalékos hiánycél, ha „nem várt események" jönnének.

Megkérdeztük a minisztériumot, miért volt szükség a hétfőn meghirdetett újabb adóemelésekre. Vagyis a készpénzfelvételt terhelő tranzakciós illeték duplázására és az átutalásokra kiszabott sarc, illetve a távközlési adó 50 százalékos emelésére, a bányajáradék felsrófolására és arra, hogy az egészségügyi hozzájárulást kiterjesszék a kamatjövedelmekre is.

Az NGM hangsúlyozta, a magyar társadalom rengeteget tett a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás megszűnésért, de az eredményt azonban meg is kell tartanunk, meg is kell védenünk. Ennek érdekében hozta meg az intézkedéseket a kormány, és hétfőn be is nyújtotta a parlamentnek. Megjegyezték azt is, hogy egy, az előző szocialista kormányok hibájából közel egy évtizeden át húzódó folyamat végére tud a mostani kormány pontot tenni, amikor megszűnik hazánkkal szemben a túlzottdeficit-eljárás.

Mindenképpen 3 százalék alatt...

Magyarország kormánya továbbra is elkötelezett a költségvetési hiány GDP-hez mért legfeljebb 3 százalékos aránya mellett – tették hozzá. Azt akarják elérni, hogy ez a cél akkor is teljesüljön, ha nem várt, előre nem látható események miatt a költségvetési folyamatok kedvezőtlené válnának. Ezért tartják szükségesnek, hogy kellő nagyságú közteherbevétel-többlet álljon rendelkezésre. Sőt, azzal is érveltek, hogy a kormány a hosszú távú gazdasági növekedés és pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében is döntött úgy, hogy az államháztartás egyenlegét tovább javító intézkedéseket hoz.

A benyújtott adóintézkedések – megszavazásuk esetén – akár 100 milliárd forinttal is javíthatják a költségvetés helyzetét – válaszolta az MTI kérdésére a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn.

Nem érinti a családokat. Vagy mégis ?

Az intézkedések nem érintik a családoknak, magánszemélyeknek nyújtott forrásokat, támogatásokat – közölte lapunkkal az NGM. Hanem elsősorban a magas profitot termelő ágazatokban tevékenykedő, a belföldi piacon jelentős erőfölénnyel rendelkező vállalkozásokat, illetve a kamatjövedelemben részesülőket vonja fokozottabb adóterhelés alá.

Azonban azt is elismerték, hogy bár a tranzakciós illeték a pénzforgalmi szolgáltatókat terheli, azok – a jogszabályok betartása mellett – üzletpolitikájuknak megfelelően döntenek arról, továbbhárítják-e az illetéket az ügyfelekre. Megemlítették, hogy a jogszabálynak megfelelő gyakorlatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete folyamatosan vizsgálja, és ha a továbbterhelés jogtalan, eljárnak a pénzügyi intézménnyel szemben.

A minisztérium azzal is tisztában van, hogy az áthárítás eltérő módon valósult meg a különböző kereskedelmi bankoknál, számlacsomagoknál és tranzakcióknál. Azonban úgy vélik, tudatos fogyasztói magatartás mellett minimalizálhatók az áthárítás miatti többlet banki költségek, illetve hogy a költségek áthárításának gyakorlatát az erőteljesebb verseny korlátozza. Az utóbbit a kormány is segítené. Mint megtudtuk, dolgoznak egy olyan szabályozás kialakításán, mely megakadályozza a banki erőfölénnyel való visszaélést, és segíti az árverseny fokozását, valamint a bankváltás megkönnyítését.

Populista módon emel adókat a kormány...

A Jobbik jelentős adóemeléseknek tekinti a hétfőn bejelentett kormányzati pénzügyi intézkedéseket. Volner János frakcióvezető-helyettes szerint ráadásul a kabinet „populista" módon úgy tesz, mintha az intézkedésekkel a multinacionális cégeket vagy a bankokat adóztatná, miközben a terhek teljes áthárítását lehetővé teszi, így azokat valójában az emberek viselik.

A párt szerint ezekkel az intézkedésekkel a kormány fokozza a magyar gazdaság lemaradását és régiós leszakadását, ahelyett, hogy mindent megtenne a lakosság és a gazdaság adóterheinek csökkentése érdekében. Volner János úgy vélte: a tervezett változtatásokkal a Fidesz-kormány valójában az emberek életszínvonalát és a gazdasági válságból történő kilábalás esélyeit is radikálisan csökkenti.

Kiszámíthatatlan gazdaságpolitikát folytat Varga Mihály

Az LMP véleménye szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter „egy fikarcnyival sem jobb", mint elődje, Matolcsy György, mert ugyanazt a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikát folytatja – mondta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor.

A képviselő feltette a kérdést: ha annyira sikeres a gazdaság, mint amennyire a Fidesz állítja, akkor miért van szükség „egy ilyen orbitális méretű megszorító csomagra"? A politikus azt mondta, a hétfői bejelentés keresztülhúzta azokat a korábbi reményeket is, hogy Varga Mihály érkezésével némi kiszámíthatóság jelenik a magyar gazdaságpolitikában.

Hangsúlyozta: a tranzakciós adó emelése ismételten az egyszerű embereket fogja leginkább érinteni.

Adóemelésekkel nem lehet kikecmeregni abból a válságból, ahová Magyarország jutott – jelentette ki. Az utolsó pillanatban végrehajtott adóváltoztatások ráadásul csak a kiszámíthatatlanságot növelik – tette hozzá.

Az LMP szerint egy olyan új gazdasági fordulatra lenne szükség, amelynek során az oktatásba, az egészségügybe és olyan egyéb szférákba fektetnek be, amelyek képesek magas hozzáadott értéket előállítani – közölte.

Újabb megszorítások...

Az emberek kiadásait tovább növelő megszorító csomagnak tartja az MSZP a hétfőn bejelentett pénzügyi intézkedéseket.

Mesterházy Attila MSZP-elnök hétfői sajtótájékoztatóján úgy reagált: ezek az intézkedések az egész társadalmat az eddiginél nehezebb helyzetbe hozzák, a munkavállalókat, a kis- és közepes vállalkozásokat, a nyugdíjasokat egyaránt. Hozzátette: a kormány eddigi gyakorlatának megfelelően a megszorítások egy részét nem közvetlenül, hanem cégeken keresztül terheli az emberekre.

Az MSZP szerint nem további megszorításokra, hanem a növekedést beindító gazdaságpolitikai fordulatra van szükség – mondta a pártelnök.

A Fidesz támogatja...

A kormánypárt támogatja a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által hétfőn bejelentett pénzügyi intézkedéseket, mert azok a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését szolgálják, egyúttal ismét a méltányos közteherviselés gazdaságpolitikáját bizonyítják – mondta sajtótájékoztatóján Hoppál Péter, a kormánypárt szóvivője.

A politikus emlékeztetett rá, hogy Brüsszelben a héten döntenek a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás végleges megszüntetése ügyében. A Fidesz támogatja a bejelentett kormányzati javaslatokat, azok ugyanis azt szolgálják, hogy az emberek végre felszabaduljanak az alól a nyomás alól, ami Magyarországon volt a szocialisták miatt, akik egyszer sem tudták teljesíteni az államháztartásra vonatkozó európai uniós előírást – mondta.

A szóvivő szavai szerint az adóátrendezések ismét a méltányos közteherviselés gazdaságpolitikáját bizonyítják.

 

Forrás : FN24/MTI

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2013/06/17/ezert-kell-adot-emelni%281%29/#aktualis

Keresés