A pénzügyi hatóság óva inti a Kúriát attól, hogy meggondolatlanul semmissé nyilvánítsa a devizahitel-szerződéseket.

Az Origo birtokába jutott, és az egyik adósvédő szervezet, a PITEE honlapjára is feltett két és fél oldalas levélben Szász Károly PSZÁF-elnök kifejti, miért tartja veszélyesnek, ha a bíróság az adósok javára, vagyis a bankokkal szemben ítélkezik a devizahitel-perekben.

A szervezet levele szerint "egy- vagy kétszázezer devizahiteles jelenlegi gondja, több millió betétes jövőbeli problémájává is eszkalálódhat, ami nyilvánvalóan nem lehet cél", ha a bíróság megkérdőjelezi a devizahitelek jogszerűségét.

A PSZÁF a perekben tipikusan előforduló felvetésekre válaszul határozottan kijelenti, hogy a devizahitelek igenis devizahitelek, vagyis "a deviza és devizaalapú hitelek mögött mindig devizaforrások állnak", ami azért fontos, mert egyes adósvédő szervezetek és ügyvédek azzal keresnek fogást a szerződéseken, hogy valójában nem állt mögöttük devizatranzakció.

Ez lenne, ha...

A legérdekesebb az Origo szerint annak számszerűsítése, hogy mi történne, ha a bíróságok kimondanák a devizahitel-szerződések érvénytelenségét, és valamilyen módon a bankok és adósaik végleg megpróbálnának elszámolni egymással egyfajta végtörlesztésként.

Ez esetben az adósoknak 2796 milliárd forintot kellene összeszedniük, és ez a bankoknak összesen 1697 milliárd forint veszteséget okozna. A PSZÁF számítása szerint ez a veszteség a korábbi államilag szabályozott végtörlesztés több mint ötszöröse, a bankrendszer saját tőkéjének 70 százaléka volna, és mivel a bankoknak a mögöttes devizaforrásokat egyszerre vissza kellene fizetniük, a Forint is nagyon meggyengülne. Ez pedig még akár államcsődöt is okozhatna.


 

Forrás : Origo/Hír24

http://www.hir24.hu/gazdasag/2013/06/17/a-pszaf-szerint-allamcsodot-okozhatnanak-a-devizahitelesek/#aktualis

Keresés