Újabb 25 bázisponttal, 4 százalékra csökkentette az irányadó kamatszintet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa. Ez volt a 12. egymást követő kamatdöntő ülés, ahol csökkent az irányadó ráta.

Új történelmi mélypontra vágta a kamatot az MNB, összhangban az elemzői várakozásokkal. Az újabb kamatcsökkentést támogatta, hogy az infláció a monetáris politika számára releváns középtávú időhorizonton a 3 százalékos célszint alatt maradhat. Júliusban 1,9 százalékos volt a pénzromlás üteme, igaz, a maginfláció 3 százalékos.

A kamatpálya további alakulása kapcsán azonban teljesen megosztottak az elemzők. Vannak, akik úgy látják, hogy 4 százalékon megállhat a ciklus, mások akár 2,5 százalékos kamatszintet is el tudnak képzelni.

A bizonytalanságot részben az váltotta ki, hogy Matolcsy György – az MNB új elnöke – megszüntette a kamatdöntések utáni sajtótájékoztatót, így a piaci szereplőknek egy közlemény segít a várható kamatpályáról alkotott kép kialakításában. Igaz, néha – konferencián, vagy más célból tartott sajtótájékoztatón – megszólalnak a központi bank vezetői a várható kamatpálya kapcsán.

Most mégis úgy ítélték meg, hogy Matolcsy György sajtótájékoztatót tart a kamatdöntés után, és iránymutatást ad (forward guidance) a piacnak. A múlt havi kamatdöntés rövidített jegyzőkönyve szerint már ott is szóba került ez a lehetőség.

A jegyzőkönyv szerint egyes döntéshozók felvetették, hogy a „indokolt lehet a korábbiaknál részletesebb üzenetet megfogalmazni a Monetáris Tanács állásfoglalásában a kamatciklusra vonatkozóan. A tanácstagok egyetértettek abban, hogy a bizonytalanabbá váló pénzpiaci környezetre vonatkozó korábbiaknál erősebb utalás célravezető a jelen helyzetben".

Korábban ugyanis csak arra utaltak, hogy a kedvező külpiaci környezetben folytatódhatnak a kamatvágások, ugyanakkor véleményük szerint indokolt az óvatosság.

Mostanában nem okoz meglepetést a jegybank, most sem tette - véli Duronelly Péter . A Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a piac korábban ennél agresszívebb vágást is beárazott, volt, hogy 3,5 százalék alatti kamatot sem tartottak elképzelhetetlennek. A mostani várakozások szerint még egy negyedszázalékos vágás van benne a pakliban. A mostani csökkentésben minden bizonnyal szerepet játszott az, hogy a laza amerikai kamatpolitika végét vizionáló félelmek végül nem lettek úrrá a befektetőkön, és a fontosabb kockázatos piacok a júniusi megingások után stabilizálódni látszanak.

A magyar gazdaság fundamentumai nem sokat változtak: a növekedési kilátások lehangolóak, ugyanakkor inflációs nyomásról sem lehet beszélni. A pénzintézeti szektor továbbra is összehúzódik, ami viszont az ország nettó és bruttó külső adósságát is csökkenti, mérsékelve Magyarország pénzügyi kockázatait. A világ jegybankjai részéről összességében inkább további lazítás, mintsem szigorítás várható, ami szintén a kamatvágás irányába hatott. Úgy tűnik, a nemzetközi tőzsdék lerázták magukról a nyár eleji aggodalmakat, viszont figyelemre méltó, hogy a feltörekvő piaci kötvényalapokból hétről hétre jelentős mennyiségű tőke áramlik ki. Ez utóbbi egyelőre nem érezteti hatását a magyar kamatlábpiacon, ezért volt lehetősége az MNB-nek az újabb csökkentésre. Nem kizárt, hogy ez a helyzet az augusztusi ülésen sem fog változni - véli Duronelly.

 

Szerző : Világgazdaság Online

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/nincs-megallas-itt-a-12-kamatcsokkentes-az-mnb-tol-408420

Keresés