Mohácson épít óriásvágóhidat – erősítette meg a város polgármestere a Hír TV-nek.

Szekó József közölte, hogy a Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe tartozó Bonafarm 2016-ig – a szerződés szerint – egy akár kétmillió sertés vágására is alkalmas vágóhidat épít. A beruházás költsége meghaladhatja a 10 milliárd forintot. Ez gyakorlatilag akkora összeg, amennyit a pénzintézet elnöke részvényei eladásából szerzett.

Mint korábban megírtuk, sajtóinformációk szerint Csányi Sándor ma éjjel érkezik haza külföldről, de korábban részvényei eladását az OTP is azzal indokolta, hogy Csányi Sándor a pénzt agrárérdekeltségei fejlesztésére kívánja fordítani.

Bizonytalanok a befektetők, egyelőre nem lehet tudni, miért kezdett részvényeladásba Csányi Sándor. Samu János, a Concorde elemzője a közrádióban úgy fogalmazott: mindenki a sötétben tapogatózik, próbálnak rájönni, mik lehetnek azok a változások, információk, amelyek miatt részvényeladásba kezdett a bankvezér.

Olyan már volt, hogy nagybefektetők komolyabb részvénycsomagokat adtak és vettek, de most olyan ember tette ezt, aki a többieknél több információval rendelkezhet a bank jövőjét meghatározó folyamatokról. Ez okozza a bizonytalanságot – magyarázta.

Samu János szerint Csányi Sándor szerdai indoklásán sok múlik. A bejelentéstől függ, mi vár a részvényekre. Ha olyan hírek érkeznek, amelyekből arra lehet következtetni, hogy fenntartható az OTP eredményessége, akkor megnyugodhatnak a kedélyek. Rossz hírek ugyanakkor átírhatják a befektetők elgondolásait.

Fontos tényező emellett a devizahiteles mentőcsomagról készülő kormánydöntés is. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az egész bankrendszert érintő program milyen formát ölt. A pénzintézetek és a részvények szempontjából sem mindegy, hogy kizárólag a bankok pénzéből finanszírozzák a mentőcsomagot, vagy lesz egy kockázatmegosztás a bank, az adós és az állam között – tette hozzá a Concorde elemzője a közrádióban.

Az OTP egyébként a jogi fellépés lehetőségét vizsgálja egy rémhírkeltésre alkalmas levél miatt, amely kedden került fel több internetes honlapra. A bank határozottan visszautasította azt az írást, mely szerint a bank 2007-ben kétes pénzpiaci műveleteket hajtott volna végre vagy csődbe ment volna.

A hitelintézet kiemeli: működése megfelel a mindenkor hatályos jogszabályi feltételeknek, amelyet a PSZÁF rendszeresen ellenőriz, valamint tőzsdei cégként gazdálkodásának adatai nyilvánosak és könyvvizsgáló által hitelesítettek. Az OTP Bank az európai stresszteszt alapján Európa harmadik legstabilabb bankja, tőkehelyzete és likviditása kiváló.

Az OTP-vezér májusban azt mondta: a mostani nyolc nagy pénzintézetből pár éven belül csak négy lesz Magyarországon. Csányi Sándor a Reuters hírügynökségnek arról beszélt, a magyar bankszektorban a nyereség hiánya miatt konszolidációs folyamat következhet, ennek eredménye lehet a nagybankok számának felére csökkenése. Nem nevezett meg ugyanakkor konkrét pénzintézeteket.

Korábban az OTP közölte, tőkéje elég arra, hogy esetleg két magyarországi, illetve több külföldi bankot is megvegyen, de az akvizíciókat konzervatív módon kívánják végrehajtanl – emlékeztet az Origo. Csányi most arról beszélt, hogy két vagy három év múlva az OTP nyereségének 70-75 százaléka származhat a külföldi egységekből a jelenlegi 45 százalékhoz képest. Tíz év múlva ez az arány várhatóan meghaladja a 90 százalékot, miután a bank a bővülő piacokon is felvásárlásokat tervez.

Azt is mondta: a bankok számára a magyar működési környezet kedvezőtlen marad, miután a piaci bizalom – a jegybank kamatcsökkentései ellenére – lassan tér vissza.

 

Forrás: hirado/MNO/FN24

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2013/07/23/ezert-adta-el-otp-papirjait-csanyi/#aktualis

Keresés