Magyar idő szerint csütörtök reggel hat óráig politikai megállapodásra kell jutni az USA-ban az adósságplafon kezeléséről, különben csődhelyzet áll be hivatalosan is. Ez azt eredményezné, hogy a világ devizatartalékain belül meghatározó részt kitevő amerikai dollár mögötti ország nem tudna több hitelt felvenni. Amennyiben bekövetkezik ez a kimenetel, akkor súlyos következményekkel fog járni a magyar magánszemélyekre is.

alt

Bár kevéssé valószínű, hogy bekövetkezik az amerikai államcsőd, legalábbis a pénzügyi piacok nyugalma és minden ésszerű megfontolás ezt vetíti előre. A 21. század azonban már többször megmutatta, hogy a kisebb valószínűségű események, pénzügyi fordulatok is bekövetkezhetnek – írja a Bankmonitor.

Ha mégis bekövetkezne a negatív kimenetel, akkor a "beláthatatlan" következmények körülbelül a következő hatásokkal bírhatnak. 1. Rövid idő alatt elszabadulnak a kamatok, hitel oldalon megugranak a törlesztőrészletek. 2. A lekötött betéteken jelentős kamatveszteség lesz (az elérhető kamatszinthez képest). 3. A nemzetközi fizetési forgalom részleges, vagy nagyobb mértékű befagyásával, a hitel elérhetetlenségével az árak hirtelen elkezdenek nőni, a pénz elértéktelenedhet. 4. Mind a kötvény-, mind a részvénybefektetések hatalmas veszteséget eredményeznek.

Az esetleges csőd ellen szinte sehogy nem lehet védekezni az oldal szerint. Ha arra számítunk, hogy bekövetkezik a dráma, akkor az egyetlen elméleti megoldás pénzünk értékének megőrzésére, hogy alapvető szükségleti javak előállításához szükséges kapacitásokat (termőföld, energetikai javak) szerzünk meg, vagy berendezkedünk önellátásra. Még ha rendelkezünk akkora tőkével, hogy ez reális alternatíva legyen, akkor is a tranzakciós költségek iszonyatosan magasak lennének, nem fogunk érteni ezen javak menedzseléséhez. Igazából csak reménykedni lehet abban, hogy a józan ész győz, és lesz megállapodás.

 

Forrás : www.hvg.hu

http://hvg.hu/gazdasag/20131016_Mi_lesz_velunk_ha_csodbe_megy_az_USA#rss

Keresés