Az eddig végrehajtott tizenöt kamatcsökkentés után is "egyre intenzívebben enyhítésre hajlónak tűnik" a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris alapállása - állapították meg szerdai értékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, Barclays az MNB-kamatpálya jobb előrejelzése végett rendszeres monetáris tanácsi "közleménykövető" (MPC Tracker) szolgáltatást nyújt a befektetőknek, kielemezve azokat a nyelvezetbeli különbségeket, amelyek az MNB monetáris tanácsának kommentárjai között mutatkoznak két egymást követő kamatdöntő ülés után.

Az előző napi ülés közleményéről összeállított, szerdán közzétett "MPC Tracker" elemzésben Daniel Hewitt, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza kiemeli: megítélése szerint az MNB monetáris alapállása "nagyon enyhe", sőt "egyre intenzívebb mértékben az". Ennek alapján a magyar jegybank a Barclays várakozása szerint addig folytatja az enyhítési ciklust, amíg a forint ereje ezt engedi.

Jóllehet a monetáris tanács közleménye nem említi kifejezetten a forintárfolyamot, ám "értelemszerűen" az MNB monetáris politikájának ez az elsődleges tényezője - vélekedik szerdai elemzésében a Barclays vezető londoni szakértője.

A Barclays szerdai "MPC Tracker" elemzése a mostani és a múlt havi monetáris tanácsi közlemény nyelvezetbeli különbségei között első helyen emeli ki, hogy a szeptemberi kommüniké szerint a magyar gazdaságban jelentős kapacitástartalék van, és valószínűleg mérsékelt marad az inflációs nyomás, az új közlemény ugyanakkor jelentős mértékben kihasználatlan kapacitást említ, és a mérsékelt inflációs nyomás fennmaradását "tartós időtávlatra" valószínűsíti.

Hewitt ugyanakkor "érdekesnek" nevezi, hogy a monetáris tanácsi közlemény nem említette az MNB növekedési hitelprogramját. A Barclays véleménye szerint e program javítja a magyar gazdaság növekedési kilátásait, ám ezzel egy időben a reálgazdasági pénzellátás gyors emelkedéséhez is vezet, ami hatásaiban szintén a monetáris politika lazításának felel meg. A ház szerint ez különösen sebezhetővé teszi a forintot egy esetleges eladási hullámtól abban az esetben, ha a külső piaci hangulat kockázatkerülővé válik.

Hewitt mindazonáltal közölte szerdai értékelésében, hogy a Barclays várakozása szerint az MNB az idei év végéig 3,00 százalékra csökkenti alapkamatát, és a ház valószínűnek tartja azt is, hogy ha a forint erős marad, a magyar jegybank - függően a globális piaci kondícióktól - e kamatszint elérése után is folytatja a kamatcsökkentéseket.
Hasonló következtetésre jutottak szerdai értékelésükben a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is, szintén "meglehetősen enyhítésre hajlónak" minősítve a monetáris tanács közleményének hangvételét.

A GS szakértői közölték: alapesetben továbbra is azt várják, hogy az MNB 0,40 százalékponttal 3,00 százalékra csökkenti kamatát az idei év végéig. A Goldman Sachs londoni elemzői is megállapították ugyanakkor, hogy a monetáris tanácsi ülésről kiadott közlemény alapján esélyesnek tűnik a 3,00 százalékos alapkamat elérése után is folytatódó MNB-kamatcsökkentés abban az esetben, ha a forintárfolyam és a magyar befektetési eszközök kereslete stabil marad.

A GS szakértői mindazonáltal a kockázatok közé sorolták, hogy az amerikai gazdaság esetleg "erőteljes növekedési meglepetést" produkál, és ennek nyomán - az amerikai szövetségi jegybankrendszer (Federal Reserve System) által folytatott mennyiségi enyhítési ciklus leépítésének kilátása miatt - emelkedni kezdenek az amerikai kincstárjegy-hozamok, ami potenciálisan gyors forintgyengülést eredményezhet.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint egy ilyen forgatókönyv esetén a cég által jelenleg vártnál hamarabb befejeződhet az MNB enyhítési ciklusa.

 

Szerző: MTI Eco

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/londoni-elemzok-amig-a-forint-ereje-engedi-addig-kamatot-vag-az-mnb-414922

Keresés