Nem kérdés, hogy alaposan átszabja a bankszámlacsomagokat az a már benyújtott törvényjavaslat, amely teljesen ingyenessé tenné a készpénzfelvételt február elsejétől. De mire számíthatunk, mennyit spórolunk ezzel évente? A legnépszerűbb számlacsomagok esetén néztük meg, hogy mit jelentene a változás, ha a bankok nem növelnék egyéb díjaikat.

A BankRáció.hu segítségével megkerestük a nagyobb bankoknál jelenleg elérhető legkedvezőbb bankszámlacsomagokat. Nem meglepő módon átlagos pénzköltés mellett a készpénzfelvétel jelenti a legnagyobb költséget a családoknak. Van olyan számlacsomag, ahol néhányszáz forintos havidíjért cserébe ingyen vehetünk fel kétszer készpénzt, de a legtöbb helyen ezért fizetni kell. Ha csak a tranzakciós illetéket hárítja át a bank, már az is 360 forint havonta (60 ezer forint készpénzfelvétellel számolva). És mivel a benyújtott törvényjavaslat 150 ezer forintig teszi ingyenessé a készpénzfelvételt, elméletben 900 forintot spórolhatnak így a családok.

alt

Valóság valószínűleg nem ez lesz. Egyrészt jól tudjuk, hogy a készpénz a társadalom számára a legköltségesebb pénzköltési forma, de ezen túl még a bankoknak is többletterhet jelent, ha egyre többen és többet használjuk az ATM-eket. Ezek őrzése, feltöltése szervizelése pénzbe kerül. Ezek alapján könnyen kitalálható, hogy a hitelintézetek, akik eddig is áthárították a többletköltségeiket most sem fognak habozni. Valamilyen módon meg fogják találni a drágítás módját.

Egekben a banki költségek - Adószedővé silányították a bankokat


De legyünk egy percig optimisták. Ha a készpénzfelvétel ingyenes lenne és minden más banki költség maradna a jelenlegi, akkor 10 ezreket is jelenthet a családoknak a pénzügyi rezsicsökkentés. Ezt mutatja az alábbi tábla.

alt

 
Ingyen a legdrágább a készpénz...
 
Mint minden látszólag ingyenes szolgáltatás, a február 1-től bevezetett új ingyenes készpénzfelvétel is túlfogyasztáshoz vezethet. Azt ugye tudjuk, hogy a készpénzhasználat valójában költségekkel jár. Ha ezzel a költséggel tisztában vagyunk, akkor próbáljuk minimalizálni az ilyen jelegű költségeinket. De az új ingyenesség azt az érzetet keltheti, hogy ez a legolcsóbb módja a fizetésünk elköltésének. A készpénzhasználat növekszik, ami költségek megugrásához vezetnek, amit természetes rejtve úgyis mi fizetünk meg.
 
Kapcsolódó cikkeink :

 

Forrás : www.penzcentrum.hu

http://www.penzcentrum.hu/ongondoskodas/ennyit_sporol_egy_magyar_csalad_ha_ingyen_lesz_a_keszpenz.1038174.html?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Keresés