Nem jó a kezünket a hulló kések alá tenni, azaz olyan terméket vásárolni befektetési céllal, aminek árfolyama lefelé tartó trendben van. Ugyanakkor a sokak által került eszközök között jó választással nagyon alulértékelteket is lehet találni, s ez megérheti a kockázatot.

alt

Hiába megy szembe az ősi tőzsdei bölcsességgel, egy hedge fund menedzser, Brian Singer, a William Blair Macro Allocation Fund munkatársa szerint megérheti sokak által került eszközöket választani befektetési céllal. Nagy kockázat, de ha változik a hangulat, az áremelkedés ereje olyan átütő tud lenni, hogy a nyereség ezt bőven ellensúlyozhatja - nyilatkozta a Bloombergnek a szakember.

Szerinte a jelenlegi környezetben, amikor a kötvényárfolyamok még mindig magasak és a részvények is rendkívül drágák számos más jó lehetőséget lehet találni a piacon, s ezek közül némelyik a 2014-es év nyertese is lehet befektetési szempontból. Singer például az általa kezelt alap eszközeinek 19 százalékának megfelelő mennyiségben tart indiai rúpiát, amely az elmúlt két évben 30 százalékkal értékelődött le a dollárral szemben.

A kontrariánus befektetési politikát alkalmazó szakembernek idén jó éve volt, alapja annak ellenére ért el 13 százalékos hozamot az idén, hogy vételi kitettséggel rendelkezett volna a jelentősen emelkedő S&P 500-as részvényindexben, mindezt kisebb volatilitás mellett, mint ami a részvénypiac produkált. Ezzel egyébként jobban teljesített, mint a benchmarkjául választott, részvényt, kötvényt és készpénzt tartalmazó mintaportfólió. Ráadásul a Morningstar adatai alapján idén a multi-alternative alap kategóriájában a többi alap 95 százalékánál kedvezőbb hozamot ért el, nem csak idén, de az alap 2011 novemberi indulása óta is.

Singer persze nem csak azért vásárol, mert valaminek esik az ára, hanem amikor úgy véli, az eszköz árazásában pozitív változásokra lehet számítani. Az indiai rúpia szerinte például jelenleg 70 százalékkal alulértékelt. A fordulópontot az új indiai jegybankelnök augusztusi kinevezése jelentette, aki az árfolyam stabilizálása érdekében azóta többször is kamatot emelt.

Nyerő lehet az árupiac...

Más, hasonló elven befektető alapok a befektetők által került szektorok részvényeinek vásárlásával értek el kiemelkedő hozamot. A Hodges Pure Contrarian Fund 42,3 százalékos hozamot ért el a múlt évben. Idén dupláztak például néhány olyan légitársaság részvényeivel, amelyek árfolyama korábban hatalmasat esett. Most az árupiaci szektorban látnak fantáziát, s réz-, szén- és ércbányászattal foglalkozó cégek papírjait vásárolták. Don Hodges, az alap egyik menedzsere szerint arra várnak, hogy a kínai gazdaság nyersanyagkészletei egy kicsit apadjanak, s ekkor újra nagyobb lehet a kereslet ezek iránt az alapanyagok iránt, ami a bányászati cégek árfolyamában is érezteti majd hatását.

Ugyanakkor az ilyen típusú befektetések elég kockázatosak, ezt mutatja a Hodges teljesítménye is. Az alap története négy évéből háromszor megverte szektortársait hozam alapján, azonban 2011-ben 24,5 százalékos veszteséget hozott befektetőinek.

... és a feltörekvő piacok

Akár jó befektetés is lehet 2014-re a feltörekvő piaci részvények vásárlása, amelyeket nem nagyon kedvelnek jelenleg a befektetők. A BRIC országok tőzsdéi estek az idén, s ennek megfelelően hatalmas diszkont jellemzi árazásukat az amerikaihoz képest - mondta Jason Hsu, a Pimo Alapok számára portfólió menedzseri tevékenységet folytató Research Affiliates befektetési igazgatója. Shiller P/E alapon - amely a nyereségnél annak 10 éves, inflációval igazított átlagát veszi alapul - átlagos értékeltségük 13,5-ös, miközben az amerikai részvények esetében ez a mérőszám 24-en áll. A Hsu által kezelt alap eszközeinek jelenleg 55 százaléka fekszik BRIC (brazil, orosz, indiai és kínai) részvényekben.

De vannak a kötvények között is olyanok, amelyeket idén büntettek a befektetők. Ilyenek például az amerikai önkormányzati kötvények is. Az ezeket mozgását nyomon követő amerikai index 3,4 százalékot esett idén, s  vannak olyan ilyeneket tartó zártvégű alapok, amelyek árfolyama hatalmasat esett az idén, a Bloomberg szerint érdemes lehet ezeket is megvizsgálni, mint lehetséges befektetési célpontokat. Hsu szerint ezenkívül jó befektetésnek bizonyulhatnak az inflációhoz kötött hozamú állampapírok is.

Aranyat ne !

Persze nem minden sokak által került termék kelti fel az ellentét alapon befektetők érdeklődését. Az idén 25 százalékot eső arany árfolyamának emelkedésében a jelek szerint még ők sem hisznek, s az aranybányászattal foglalkozó cégek részvényeiben sem. A Rudolph Riad-Younes, az RSQ International szakértője szerint az arany árfolyama historikusan jellemzően 10-15 százalékkal haladja meg kitermelési költségeit, most azonban 20 százalékkal jár e felett az árfolyam. Ráadásul szerint a következő években a kitermelési költségek is csökkenhetnek.

alt
Az arany árfolyama
Alfatrader

Aki valamit nem akar kontrariánus alapon megvenni, az shortolhatja is azt - jegyzi meg az összefoglaló. Hsu szerint például a nagy kapitalizációjú amerikai részvények árfolyama csökkenhet jövőre, s ennek megfelelően eladási pozíciókat nyitott ezekre.

Kapcsolódó cikkek

 

Forrás : www.napi.hu

http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/igy_kereshet_milliokat_2014-ben.571747.html

 

 


Keresés