Elkezdődött az Újév, ami az álláskeresőknek is az új lehetőségeket hordozza magában, mert minden évkezdés egyúttal megújulást is jelent. Az ünnepek alatt remélhetőleg mindenkinek a pihenés, a család volt a középpontban, hiszen a munkakeresőknek is szüksége van a pihenésre, feltöltődésre. Ilyenkor van ideje az embernek jobban átgondolni a folytatást, az esetleges újrakezdést a szakmai életében (is).

legkeresettebb-szakmak

Előfordulhat, hogy arra a felismerésre jutunk, a jelenlegi szakmánkban nincs vagy nagyon kevés a betöltésre váró pozíció – vagy egyszerűen úgy érezzük, valami egészen mást szeretnénk ezentúl csinálni, mint eddig. Ilyenkor merül fel az átképzés lehetősége mint megoldás, ami mindenképpen hasznos lehet karrierünk szempontjából. Azonban nagyon fontos, hogy olyan szakmát válasszunk, ami nemcsak hogy érdekel minket, de egyúttal kereslet is van rá a munkaerő-piacon. De melyek azok a szakmák, amelyek iránt fokozott érdeklődés van munkaadói oldalról, amelyekkel ismét versenyképesekké válhatunk 2014-ben?

Nemcsak a mérnököké a Világ !

Az eddigi évek során komoly szakemberhiánnyal küzdött az álláspiac a mérnöki és informatikai pozíciókat illetően, ami jelenleg is érvényes. Aki ezen szakmák valamelyikében jártas, idén is jó eséllyel válogathat a nyitott pozíciók között. Azonban megjelentek olyan területek a keresett munkakörök listájában, amire nem is gondolnánk, hogy szakemberhiány jellemzi őket. Aki ezeket a szakmákat választja átképzése során, akár – tanulmányi eredményétől függően – 10.000-30.000 Ft ösztöndíjban is részesülhet. Íme a 2014-es évre a Regionális Fejlesztési és

Képzési Bizottság által meghatározott hiányszakmák (és OKJ besorolásuk):

Ács (34 582 01)
Bádogos (34 582 02)
Épület és szerkezetlakatos (34 582 03)
Gazda (34 621 01)
Gépi forgácsoló (34 521 03)
Hegesztő (34 521 06)
Ipari gépész (régi OKJ néven géplakatos) (34 521 04)
Kertész (34 622 02)
Szociális gondozó és ápoló (34 762 01)
Villanyszerelő (34 522 04)

Ezt a listát évente megújítják, azonban aki megkezdi tanulmányait a fent felsorolt szakok valamelyikén, akkor is jogosult lesz az ösztöndíjra, ha a következő évben kikerül az adott képzés a hivatalos hiányszakma-listáról.

Egy jó értékesítő továbbra is aranyat ér !

A Manpower által végzett kutatás szerint Magyarországon a legnehezebben betölthető munkakörök között szerepel az értékesítői munka is. Gyakran halljuk azt, hogy üzletkötő bárkiből lehet, de a tendencia mégsem ezt mutatja. Leggyakrabban a megfelelő személyiségjegyek, illetve a szakmai tapasztalat hiánya okozza a kihívást az ilyen jellegű toborzásoknál. Aki azonban rendelkezik bármilyen ügyfélkapcsolati tapasztattal, megvan benne a sokat emlegetett értékesítői véna, és állást keres, érdemes kipróbálnia magát ezen a területen. Megfelelő hozzáállással és szorgalommal rövid idő alatt komoly sikereket érhet el egy jó sales-es.

Asszisztensek, könyvelők is kerestetnek !

Még meglepőbb azonban, hogy a legnehezebben betölthető munkák között ott találjuk a könyvelők mellett asszisztenseket és irodavezetőket is. Ez utóbbi szintén olyan munkakörtípus, amire sokan vélik alkalmasnak önmagukat, azonban számtalan személyes pozitív tulajdonság együttes megléte szükségeltetik a sikeres pályázáshoz. Ilyen például a kiváló kommunikációs készség, a magas fokú precizitás, a türelem és kedvesség és az úgynevezett multi-tasking személyiség is – azaz olyan munkavállaló, aki akár egyszerre több feladatra is tud koncentrálni, és gyorsan fel tud állítani prioritást az egyes teendők között.

Végignézve az egyes szakmákat, igen színes a választék, szerencsére már nemcsak a jó műszaki érzékkel megáldott (és ilyen irányú képesítéssel rendelkezők) számára lehet 2014 a váltás éve, hanem szinte minden területen akadnak olyan állások, amikre nagyobb eséllyel pályázhatunk az úgynevezett tömegpozíciókkal szemben. A lényeg, hogy legyünk nyitottak a változásra, ne essünk kétségbe, ha a jelenlegi munkakörünkben nem találunk megfelelő ajánlatokat. A www.cvonline.hu oldalon a legkülönfélébb álláshirdetések között böngészhetünk – nemcsak a hiányszakmák sorából !

 

Mindenkinek sok sikert kívánok a Cvonline.hu teljes csapata nevében álmai állása megtalálásához az Új Évre!

Sziller Viktória

HR-tanácsadó

 

Forrás : www.cvonline.hu

Szerző : Sziller Viktória HR-tanácsadó

http://www.cvonline.hu/a-legkeresettebb-szakmak-2014-ben/a.html#utm_source=KarrierPost&utm_medium=mail&utm_campaign=cvo

Keresés