Vannak, akiknek problémát okoz annak a feltételnek a teljesítése, amelynek hiányában nem lehetnek jogosultak az időskori ellátásra.

2010 január elsejétől egy új passzust kell alkalmazni a tb-nyugdíj megállapításánál a törvény szerint. Ennek lényege, hogy az igénylő nem állhat azon a napon biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban, amelytől kezdődően kérte a nyugellátás megállapítását – hívta fel a figyelmet az Adózóna.hu.

Ezt a feltételt egyébként teljesíteni kell a nők 40 évi jogosultsági idő mellett járó kedvezményes nyugdíjazásánál és a korhatár előtti ellátás, illetve a szolgálati nyugdíj megállapításakor is.

Nem a nyugdíj melletti munkavégzést tiltja...

Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a szabály nem egyenlő a nyugdíj melletti munkavégzés tilalmával. Csupán azt jelenti, hogy arra az egy napra meg kell szüntetni a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyt, amikortól kérjük a nyugdíj megállapítását.

Tehát ha pl. valaki holnaptól kéri a nyugdíj-megállapítást, akkor ma fel kell mondania a munkaviszonyát. És az erről szóló dokumentumot be is kell mutatnia a nyugdíjigényléskor. (Ha valaki nem itthon, dolgozik, hanem pl. egy EGT-államban, akkor is eleget kell tennie a feltételnek.)

Vállalkozóként...

Amennyiben valaki egyéni vagy társas vállalkozó, akkor neki annyiban egyszerűbb a helyzete, hogy azzal párhuzamosan, ahogy megállapítják a nyugdíját, megszűnik a főállású vállalkozói státusa is. Vagyis vállalkozóként automatikusan eltűnik a biztosítási kötelezettsége.

Viszont ha munkaviszonyban (is) dolgozik a vállalkozó, akkor ezt a jogviszonyát neki is meg kell szüntetnie legalább egy napra. Utána pedig, akárcsak a munkavállaló, újra dolgozhat tovább.

Hogy ennek mi értelme? A törvény indoklása szerint egy ilyen szabály arra ösztönözheti az embereket, hogy szabad elhatározásukból később vonuljanak nyugdíjba.

Amire érdemes figyelni...

Mielőtt azonban felmondaná valaki a munkaviszonyát, érdemes a tb-nél megtudakolnia, hogy valóban jogosult-e már nyugdíjra. Mert ha esetleg mégsem, és tovább kellene dolgoznia, nem biztos, hogy a munkáltatója semmisnek fogja tekinteni a felmondását. Ami elég kellemetlen szituációt jelenthet.

 

Forrás : FN24 / Hír24

http://fn.hir24.hu/penzugy/2014/04/22/ami-nelkul-nem-mehetunk-nyugdijba/#sl

Keresés