Miért erősödik a forint ?

     Ma ismét kevesebb mint 300 forintot adnak az euró egységéért a bankközi devizapiacon. Az, hogy 5 hete nem látott erejét meg tudja-e tartani, elsősorban az európai fejleményeken múlik.

     Az elmúlt szűk két hét alatt a forint óriási erősödést mutatott fel a devizapiacokon: az euró árfolyama, amely november 25-én még a történelmi rekordnak számító 317 forint fölötti magasságban járt, ma kora délután 300 forint alá esett, és a nap hátralévő részében a 299,5-300,5 forint közötti sávban maradt. Ez azonban csak (kisebb) részben volt a hazai fejleményekkel összefüggésben. Nevezetesen azzal, hogy Magyarország bejelentette, hogy tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal, illetve a Magyar Nemzeti Bank a múlt hét kedden 50 bázisponttal, 6,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot. Ráadásul ma olyan fejlemény, amely az erősödést itthonról érdemben táplálta volna nem történt.

Összefogtak a jegybankárok - az USA-ban vége a válságnak

     Ma és az elmúlt napokban is lényegesen nagyobb szerepe volt a forint árfolyamának alakulásában a viszonylag kedvezőre forduló nemzetközi hangulatnak. Az első nagyobb lökést a világ nagy jegybankjai a múlt hét szerdán adták meg, amikor úgy döntöttek, hogy összehangolt lépéssel pénzt pumpálnak a világgazdaságba a bankok likviditásának (magyarán a hitelezés fellendítéséhez szükséges források biztosításának) segítése érdekében.

     Táplálták a javulást az USA gazdaságából érkező kedvező hírek. Ezek közül kiemelésre érdemes, hogy az év végi bevásárlási szezon lényegesen jobban indult a vártnál, a munkanélküliség pedig sokkal kedvezőbben alakult, mint amilyenre a piac számított: 9 százalék helyett 8,6 százalékra csökkent a ráta a pénteken közölt adatok szerint.

Lehet megoldás az európai problémákra

     A bizakodást erősíti az uniós adósságproblémák megoldásával kapcsolatos híráram. Az eurózóna két legerősebb államának (Német- és Franciaország) álláspontja közeledni látszik az válságkezelés alapvető lépéseiről (jelenleg is folyik az egyeztetés a német kancellár és a francia elnök között). Itt az alapvető kérdés (amelyre a piacok a hét végi idei utolsó uniós csúcstalálkozón választ várnak), hogy lesz-e elmozdulás a fiskális unió felé, magyarán a költségvetési kérdések uniós szintre kerülnek-e, s ha igen milyen mértékben érinti ez az egyes államok önállóságát.

      Számos bejelentés erősíti azt a hitet, hogy lesz megoldás. A múlt héten már jelentek meg hírek arról, hogy miként lehetne az adósságproblémák tovaterjedésének megakadályozására létrehozott Európai Pénzügyi Stabilitási Alapot (EFSF) megfelelőképp feltőkésíteni. A hét végén elfogadták az olasz megszorító csomagot, amely révén az olasz költségvetési hiány 2013-ban már akkor is nullszaldós lehet, ha az országban nem lesz növekedés.

Sok a bizonytalanság

      Látni kell azonban azt is, hogy nagyon törékeny ez a hangulat, és érdemes emlékeztetni arra is, hogy az október végi uniós találkozó előtti napokban, s az azt követő időszakban is kétségek és remények váltották egymást nagy kilengéseket okozva a piacokon. Érdemes tehát némi fenntartással kezelni a mostani kedvező hangulatot.

      Fordulatról beszélni tehát egyelőre korai lenne. Ha Európa irányában bizakodó marad a piac, a forint is nagyon gyorsan maga mögött hagyhatja a 300 forint körüli tartományt: vannak olyan elemzői becslések, amelyek alapján 285 forintig is süllyedhet az árfolyam. Ehhez azonban az kell, hogy olyan döntés szülessen a hét végi uniós megbeszélésen, amelyről a piacok elhiszik, hogy tartós megoldást jelent Európa problémáira. Ebben azonban nagyon kevesen hisznek még jelenleg...

 

Forrás: FN24

Keresés