Rontott a Bundesbank, hamarosan léphet Orbán

     A német központi bank (Bundesbank) alig több mint két hét elteltével pénteken tovább rontotta a német hazai össztermék (GDP) jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzését arra hivatkozva, hogy az adósságválság hatásai visszafoghatják a gazdasági növekedést Európában, aminek kedvezőtlen hatásai lehetnek a német exportra.

    A bank pénteki közlése szerint a növekedés várhatóan 0,6 százalék lesz jövőre. November 21-én a Bundesbank 0,5-1,0 százalékra változtatta a GDP-növekedéssel kapcsolatos előrejelzését a júliusban várt 1,8 százalékról. A bank arra számít, hogy a belső fogyasztás 1,2 százalékkal nő 2012-ben, miközben arra figyelmeztetett, hogy a nettó export nem lesz pozitív hatással a német gazdaságnövekedésre.

     A német gazdaság az idén várhatóan mintegy 3 százalékkal nő a Bundesbank előrejelzése szerint. A német kormány októberben 1,8 százalékról 1 százalékra csökkentette a 2012. évi gazdasági növekedéssel kapcsolatos előrejelzését. Egy héttel korábban a vezető német gazdaságkutató intézetek a korábban becsült 2,9 százalékról 0,8 százalékra módosították a német GDP 2012-es alakulására vonatkozó prognózist.

   A Bundesbank szerint a gazdaság növekedésének jövő évi lassulása nem eredményezi majd a munkanélküliség jelentős növekedését. A munkanélküliek száma átlagosan 3 millió alatt lesz, a munkanélküliség 7 százalék körül alakul majd 2012-ben. A bank legújabb előrejelzése szerint mérséklődik az árnyomás, az infláció 1,8 százalék lesz az idei 2,5 százalék után.

 

Szerző: MTI Eco

Keresés