Megszólalt a Moody's: jöhet a nagy európai leminősítés ! 

      Az uniós döntéshozók EU-csúcs után kiadott kommünikéje csupán néhány új intézkedést tartalmaz, ezért nem változott az a véleményünk, hogy egyre növekszik az eurózóna kohézióját érintő fenyegetés, valamint egyre valószínűbb további sokkok kialakulása, ami nem csak a fizetési övezetet, hanem a szélesebb Európai Uniót is érintheti - értékeli a Moody's a múlt hét végi csúcs eredményeit. A hitelminősítő emlékeztet novemberi értékelésére: hacsak a hitelpiacok kondíciói nem stabilizálódnak, az összes EU-tagállam besorolását felül kell vizsgálni. A Moody's rögzíti, a csúcs nem változtatta meg a véleményüket, és 2012 első negyedévére ígéri az újrapozicionálást.

     A Moody's borúlátása nem túl jó hír annak fényében, hogy a másik hitelminősítő, a Standard&Poor's gyors lépéseket helyezett kilátásba a csúcs után.

      A Moody's felhívja a figyelmet a megállapodás egyik nagy ellentmondására. Az unió ugyanis most újra megerősítette júliusi állásfoglalását, mely szerint a magánbefektetők bevonása a válságkezelésbe (értsd: haircut vagy egyéb nemteljesítési formák) csak a görög esetben volt elképzelhető. Csakhogy az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) forrásaihoz való hozzáférés csak akkor lehetséges, ha előtte az országok fenntarthatóvá teszik az adósságpályájukat - ezt elősegítendő létezik a CAC (Collective Auction Clauses), ami éppen azt mondja ki, hogy a visszafizetési feltételek a kötvénytulajdonosok egyszerű többsége által módosíthatók, így könnyítve meg a hitelezők és hitelfelvevők közti megegyezés lehetőségét. Emellett a Moody's arra is kitér, hogy az IMF gyakorlatában is megjelenik a befektetőkkel történő tehermegosztás.

Vagyis: miközben az unió éppen a tűzfalról beszél a befektetők megnyugtatása érdekében, aközben nagyon is jelen van az újabb veszteségleírás lehetősége, ami a hitelpiacokat bizonyosan nem nyugtatja meg.

     A Moody's szerint a piacokon fennmarad a nagy volatilitás. A gyengébb országok megsegítésének ígérete a növekvő piaci nyomás alatt egyre nagyobb kényszert jelent a hatóságok számára. Minél tovább marad fent ez a helyzet, annál nagyobb a kockázata a káros gazdasági kondíciók kialakulásának, ami tovább növeli a már amúgy is méretes kihívást, amit az adósság csökkentése jelent.

     A fentiek miatt a Moody's úgy látja, hogy a válság kritikus, volatilis szakaszában van, az állampapírpiacok és a bankközi piacok hajlama a heves rángásokra egyre növekszik. És bár a hitelminősítő alapforgatókönyve szerint az eurózóna megúszhatja a helyzetet további csődök nélkül, de még így is kialakulhatnak sokkok, amelyek miatt a hitelbesorolási lépések várhatók a következő hónapokban. A jelen helyzetben növekszik a valószínűsége a súlyosabb szcenáriók kialakulásának, beleértve ebbe a tömeges csődök és az eurózónából való kilépések lehetőségét is.

     A következő hetekben várhatóan bejelentendő további intézkedéseknél figyelembe kell venni a gyengülő gazdasági aktivitást, a törékeny bankrendszert, a részben diszfunkcionális hitelpiacokat, valamint az országonként eltérő sikerességű fiskális konszolidációt. De a hitelpiacok stabilizálódásának hiányában a rendszer hajlamos marad további sokkok kialakulására, ami szelektív besorolási lépésekhez vezethet - szögezi le a Moody's, 2012 első negyedévére ígérve a felülvizsgálatot.

 

Forrás : www.portfolio.hu

Keresés