Görög reformok - Az IMF kissé ideges...

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) bírálta a görögországi reformok megvalósításának ütemét. Noha az ország elérte az első sikereket az adósságok elleni harcban, ám tekintettel a kedvezőtlen növekedési prognózisokra, továbbra is jelentős kockázatok mutatkoznak.

 

     Az IMF üdvözölte, hogy Athénban új kormány alakult. Ám egyben figyelmeztetett: a reformprogram nehéz szakaszhoz érkezett. A növekedési kilátások romlottak, és a reformok megvalósítása nehezebbé vált - hangoztatta az IMF európai részlege a legújabb értékelésében. A görögországi recesszió az ország költségvetési hiányát felduzzasztotta, a gazdaság pangása pedig felemésztette a válságadók kivetésével elért pótlólagos bevételeket – jelenti a Reuters.

     Emiatt Görögország valószínűleg nem éri el a 2011-re kitűzött takarékossági célokat, és pótlólagos csökkentésekre kényszerül azért, hogy elérhesse a 2012-re kitűzött célokat. A hiány - az adatok szerint - ez év január-novembere között az előző év azonos időszakához viszonyítva jó 5 százalékkal növekedett és 20,52 milliárd eurót ért el. Az IMF meglehetős borúlátással szemléli a reformok megvalósításának ütemét. Az adófizetés megkerülése elleni harc halad továbbra is vontatottan halad.

     Az IMF a közelebbi jövőben kizárja pótlólagos pénzeszközök folyósítását a magasan eladósodott ország részére. Az IMF képviselői nem azért utaztak Athénba, hogy ott "egy új programról" tárgyaljanak - hangoztatta Poul Thomsen, az IMF görögországi missziójának vezetője. Eszerint Athén a májusban megállapított 30 milliárd eurós hitelcsomag folyósítására számíthat, de többre nem.

 

Szerző: Reuters - Világgazdaság Online

Keresés