Matolcsy: 30-35 százalékkal csökkenhet a devizahitelesek havi terhe

     Aláírták a kormány és a bankszövetség közötti megállapodást csütörtökön Budapesten. Nagyon nehéz, de végül nagyon sikeres tárgyalássorozat végére kerül pont a megegyezéssel, amelynek középpontjában olyan egyezség áll amellyel a bankrendszer az ügyfelek és a kormány megosztja a terhet, a megállapodásba belépők törlesztőrészlete 30-35 százalékkal csökkenhet - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az aláírást követően csütörtökön a parlamentben.

     A pénzintézetek és a kormány megosztja a devizahitel terhét, ebben részt vesznek az ügyfelek is. A megegyezéssel egy "labirintusból, amelyből kijönni nem könnyű", most a Bankszövetséggel, a PSZÁF-fal az MNB-vel együtt a kormány menekülési utat ajánl a devizahiteleseknek.

     Hat nagybank vezére tette félre munkáját azért, hogy részt vegyen a Bankszövetség és a kormány közötti megállapodás létrehozásában – mondta el egy mai sajtótájékoztatón a szervezet elnöke.

     Az öt évre szóló megállapodás szerint 180 forintos frankárfolyamig az ügyfél, efölött az állam és a bankrendszer 1/3, 2/3 arányban veszi át a terheket - jelentette be Matolcsy György . A havi törlesztési terhet ez 30-35 százalékkal csökkenti. 6500 milliárd forint körül devizahitel-állományól van szó, ez a GDP több mint egyötöde. A kormány szerint a megállapodás a kormánynak 600, a bankoknak 300 milliárd forintos veszteséget jelent, ennyivel csökkennek a devizahitelesek terhei. A bankok leírhatják a befizetendő különadóból a végtörlesztés nyomán keletkezett mínusz 30 százalékát.

     Patai Mihály hangsúlyozta: Csányi Sándor nélkül nem jöhetett volna létre a megállapodás a két fél között és fontos hangsúlyozni, hogy mindez azt jelenti: a pénzintézetek és a kormány sok kérdésben egyetértenek. A megállapodás létrehozásában részt vett az Erste, a Raiffeisen, az OTP, a K&H, az FHB, a Budapest Bank és a CIB vezérigazgatója is.

     Matolcsy György kérdésre válaszolva elmondta: 2013-ban a jelenlegi bankadó szintje a felére csökken.

 

Szerző: Világgazdaság Online

Keresés