Lázár az MNB-törvényről: A Fidesz megfontolja az EKB javaslatait

 

      Váratlanul megszakadt az új hitelkérelmünkről folytatott tárgyalás. A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság előrehozták repülőjegy foglalásaikat és péntek reggel elutaztak Budapestről. Amadeu Altafaj Tardio, az EU pénzügyi biztosának szóvivője közölte: a tárgyalás megszakítása összefüggésben van a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal. Az egyeztetés megszakítása Olli Rehn személyes döntése volt.

     Idő előtt hazautazik az IMF és az Európai Bizottság Budapesten tárgyaló delegációja - értesült több, egymástól független forrásból az Index. Az új biztonsági hitelmegállapodásunkról előzetsen tárgyaló szakértők információink szerint három kulcskérdésben nem tudtak megállapodni a magyar kormányt képviselő tárgyalópartnerekkel.

   Az Index egyik forrása szerint a nézeteltérés egyik alapvető oka a szerdán benyújtott MNB-törvénytervezettel kapcsolatos európai kifogások lehettek, de a nyugdíjállamosítás kiteljesítése csukhatta be végleg az ajtókat.

     A hír megjelentése után a forint azonnal esni kezdett: 301-es szintről egy óra alatt 304,5-is gyengült az euróval szemben. 13 óra körül 303,5-ös szint körül jegyzik a közös európai devizát. A régiós devizák minimális erősödést mutatnak az euróval szemben, míg a forint 1 százalék körüli gyengülést mutat napon belül az előző napi záráshoz képest.

     Európai Bizottság forrásból is megerősítették az értesülést: a tárgyaláson részt vevő felek közül az Európai Bizottság képviselői valóban váratlanul utaztak haza péntek reggel. Úgy volt, hogy még péntek délután is folytatódnak az egyeztetések a magyar kormánnyal és az IMF-fel, ám egy péntek hajnali géppel már el is mentek az EU képviselői. Gyors távozásuknak az az oka, hogy reménytelennek látták a megegyezést a magyar féllel. Ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy inkább gazdaságpolitikai, vagy jogi konfliktusok bizonyultak feloldhatatlannak.

     Amadeu Altafaj Tardio elmondta, az EU pénzügyi biztosának szóvivője közölte: a tárgyalás megszakítása összefüggésben van a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal. Az egyeztetés megszakítása Olli Rehn személyes döntése volt.

     Szijjártó Péter , a miniszterelnök szóvivője nem kommentálta az IMF távozásával kapcsolatos híreket – írja a Bloomberg hírügynökség. Informális tárgyalások folytak Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság között. Ezek a tárgyalások lezajlottak - közölte a kormányszóvivői iroda pénteken az MTI kérdésére. A tájékoztatás szerint a formális tárgyalások januárban kezdődnek.

     A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló új törvénynek minél hamarabb meg kell születnie - jelentette ki Lázár János pénteki sajtótájékoztatóján, a Fidesz-KDNP rendkívüli frakcióülése után. A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a módosító indítványok megfogalmazásakor készen állnak az Európai Központi Bank (EKB) véleményének végiggondolására. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Fidesz "messzemenőkig" támogatja a kormányt abban, hogy még az idén benyújtotta a parlamentnek a jegybanktörvény javaslatát.

     Az uniós végrehajtó testület szeretne további információkhoz jutni arra vonatkozóan, hogy a magyar szabályozás összhangban lesz az uniós előírásokkal - fogalmazott a szóvivő.

     Megismételte: a bizottság sajnálatosnak tartja azt is, hogy a javaslat készítésekor nem konzultáltak az Európai Központi Bankkal. A szóvivő elmondta, hogy az egyeztetés megszakítása bizottsági részről Olli Rehn személyes döntése volt.

     Hangoztatta: a bizottság és az IMF küldöttsége az említett aggodalmakat a kormány delegációjával tartott csütörtöki találkozón megismételte. Azt követően azonban, hogy a kormány "nem tájékoztatta a küldöttséget annak a szándékának a megváltoztatásáról, hogy továbbviszi a vitatott javaslatot", a bizottság - szoros egyeztetésben az IMF-fel - úgy döntött, hogy megszakítja az előkészítő tárgyalásokat.

     A nemzetközi szervezetek tárgyalói korábban jelezték, hogy szerették volna ezt a kérdést megvitatni a jövő év elején kezdődő hivatalos tárgyalásokon. A hatóságok azonban ennek ellenére benyújtották a javaslatot a Parlamentnek, és sürgősségi eljárást kértek annak megvitatására - mondta a szóvivő.

     Altafaj Tardio emlékeztetett arra is, hogy Budapesten egyelőre az előkészítő megbeszélések folytak, az IMF-fel és a bizottsággal kötendő keretmegállapodásról a tervek szerint januárban kezdődnek az egyeztetések. Ezekben a tervekben pillanatnyilag nincs változás - tette hozzá.

     Az Európai Bizottsággal egyébként is vannak vitái a kormánynak. Az új igazságügyi törvény illetve az adatvédelmi ombudsman hivatalának megszüntetése miatt az alapjogokért felelős biztos számos kérdést küldött hétfőn a kormánynak, azzal, hogy már péntekre válaszokat vár. A bírók korai nyugdíjazásától az OIT megszüntetéséig számos aggályt fejez ki a levél – írja az Index.

      A tervezett időpontnál korábban elhagyta az országot a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja, mert több ponton éles nézeteltérése támadt a kormánnyal - erősítették meg az [origo] több forrásból származó információtáj egy kormányzati tisztviselő. Péntek délelőtt rendkívüli frakcióülést rendeltek el emiatt a kormánypártoknál.

      Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel azt mondta, sem a devizahiteleseket érintő megállapodás, sem pedig a 2012-es költségvetés újraszámolásánál nem volt szempont, hogy az "ne szúrja az IMF szemét", hanem az volt a szempont, hogy a magyaroknak jó legyen.

      Orbán Viktor kiemelte: a Nemzetközi Valutaalap delegációjával még semmilyen tárgyalást nem folytatott a kormány, de ezeken a tárgyalásokon nem is gazdaságpolitikáról beszélnek majd. A kormányfő úgy fogalmazott: az IMF egy bank, amelynek az a dolga, hogy szükség esetén hitelt, biztosítékot nyújtson a vele kapcsolatban álló országoknak, tehát, "ha úgy tetszik, a saját bankunkkal tárgyalunk".

   Az [origo] információi szerint több ponton ütköztek a kormány az IMF és az Európai Bizottság küldöttségének elképzelései. A jegybank függetlenségét csorbító jegybanktörvény, valamint a magán-nyugdíjpénztári rendszer végleges felszámolását előre vetítő lépések miatt alakult ki konfliktus.

 

Szerző: Index - Origo - Világgazdaság Online - MTI - Bloomberg

Keresés