Kopint-Tárki: Ekkor jöhet a katasztrófa forgatókönyv

A növekedés jobb esetben fennmaradhat, de a munkaerőpiaci helyzet így is romlani fog jövőre a Kopint-Tárki előrejelzése szerint.

     A többi gazdaságkutatóhoz hasonlóan a Kopint-Tárki is lejjebb vitte jövő évi GDP-prognózisát, de még mindig pozitív szám szerepel az előrejelzésében. Ezzel mára az egyik legoptimistább a piacon, a legtöbben már a gazdaság zsugorodását tartják valószínűnek. A Kopint-Tárki becslésének alapfeltétele, hogy létrejön februárra a megállapodás az IMF-EU tárgyalódelegációval. Ha ez nem következik be, akkor katasztrófa-szcenárióval kell kalkulálni – mutatta be az intézet előrejelzését Palócz Éva , igazgató.

     Jövőre az export és az import is alacsonyabb lehet a korábban vártnál, de a nettó export fennmarad. A prognózis romlását a magánfogyasztás okozta, jelenleg 1,2 százalékos szűkülést jelez előre a kutatóintézet. A beruházások 5 százalékkal eshetnek vissza 2012-ben, a közületi és lakásépítési beruházások húzzák ezt vissza, és az EU-s források sem gyorsultak fel a szakértő szerint.

     A munkanélküliségben látható némi szerkezeti eltolódás: idén még legalább a versenyszektorban volt növekedés, jövőre már ez sem valószínű. A közfoglalkoztatás terén a kormányzati szektor szándéka a növelés lenne, de a költségvetési kényszer miatt inkább csökkenés valószínű.

     A nagyvállalatok tudják majd teljesíteni a kormány áltat elvárt 5 százalékos béremelést, de a kisebbek nem valószínű. Sok esetben a részmunkaidőbe kényszerítés lesz az egyetlen megoldás számukra. Nagyjából 270 ezer ember dolgozik veszteséges vállalkozásnál, ezen kívül a minimálbért keresők 40 százalékát kitevő mikrovállalkozók nehezen tudják majd kezelni a minimálbér-emelésből adódó helyzetet.

     A magyar államadósság erőteljesen befolyásolja a külső megítélést, és sajnálatos módon az idei harmadik negyedévben az 1000 milliárd forintos csökkentésnél többet vitt el a forintgyengülés. Ha nem egyszeri bevétel révén csökkent volna az adósság, akkor valószínűleg az árfolyam sem vitt volna el ennyit – vélekedik Palócz Éva. Az elvárt hozamokra legalább ugyanennyire érzékeny az adósságpálya – tette hozzá.

     Lényegesen rosszabb a globális gazdasági helyzet, mint az év elején, amiben egyre erőteljesebb a szerepe az európai adósságválságnak. A fő gond, hogy nem született olyan megoldás, amely rövid távon megnyugtatta volna a piacokat. Az Egyesült Államok az egyetlen nagy gazdaság, amely enyhe javulást tudott felmutatni az elmúlt hónapokban. Kínában 8,5 százalékosra lassulhat jövőre a növekedés, főleg az exportkilátások romlása következtében.

     A kelet-európai régióra jellemző, hogy már az ipari termelés is lényegesen lassabb, mint év elején. A konjunktúraindexek egyértelműen lefelé mutató trendet mutatnak. A növekedési előrejelzéseket több helyen kellett lefelé módosítani, csak a balti országok számolhatnak átlag feletti bővüléssel.

Szerző: Világgazdaság Online - Benke Dávid

Keresés