Alapkamatban csúcstartók vagyunk az EU-ban - És ez csak a kezdet

Magyarország tovább növelheti az Európai Unió legmagasabb irányadó kamatszintjét, amennyiben elakadnak az EU-IMF tárgyalások, miközben a kormányzat veszélyeztetheti a központi bank függetlenségét

      A Magyar Nemzeti Bank 50 bázisponttal emelte az irányadó kamatszintet tegnap, így 7 százalék lett a ráta. A jegybank tovább emelheti a kamatot, ha növekszenek az országkockázati tényezők. Az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap felfüggesztette a tárgyalásokat a kormánnyal egy pénzügyi csomagról, mert a kormány veszélyezteti a központi bank függetlenségét. A forint a világ legrosszabbul teljesítő devizája június 30-a óta a Bloomberg adatai alapján.

     A kormánynak konfliktusa van a központi bankkal, és az IMF-tárgyalások is megszakadtak, a friss jelek a tőzsdéken és a kötvénypiacokon pedig azt mutatják, hogy nem zárható ki további, agresszív kamatemelés a következő hónapokban – vélekedett William Jackson, a Capital Economics londoni közgazdásza.

     A forint 12 százalékot esett 2011 második felében, ez a legrosszabb teljesítmény a Bloomberg által követett több mint 170 deviza közül. Az államadósság törlesztésének leállása esetére köthető biztosítási felár 578 bázisponton alakult tegnap a CMA DataVision adatai alapján – írja a hírügynökség.

     Az MNB tegnap a második egymást követő hónapban szigorított, összesen 1 százalékponttal. Peter Attard Montalto , a Nomura feltörekvő piaci közgazdásza úgy gondolja, hogy január-február körül újabb 50 bázispontos kamatemelés következhet, mert Magyarországon a dolgok előbb rosszabbra fordulnak majd, mielőtt javulni kezdenének – utalt az IMF-fel való tárgyalások várható nehézségeire.

     Az EU-IMF informális tárgyalások megszakadása – az új jegybanktörvénnyel kapcsolatos nézeteltérések miatt – nyomás alá helyezheti a forintot a következő hónapokban – vélekedett Gárgyán Eszter, a Citigroup budapesti közgazdásza. „Ezért valószínűleg szükséges még egy kamatemelés januárban."

     Feltételezve azt, hogy a kormány megegyezik az IMF-fel a jövő év első negyedévében, akkor a központi bank lemondhat a további kamatemelésről – írta Tóth Gyula, az UniCredit Bank bécsi közgazdásza. Hozzátette, ha az EU-IMF tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor a kamatemelés önmagában nem tudná semlegesíteni az igen negatív hatásokat.

     Hasonlóan vélekedett Kondrát Zsolt . „Ha az IMF-EU tárgyalások jól haladnak vagy sikerrel zárulnak le még januárban, akkor nem számítunk további kamatemelésre. Elhúzódó, konfliktusokkal terhelt tárgyalások esetén további 50 bázispontos kamatemelésre van esély" – írja az MKB Bank vezető közgazdásza. Hozzátette, tárgyalások esetleges elmaradása vagy megszakadása komoly volatilitást okozna a hazai pénzügyi piacokon.

 

Szerző: Bloomberg - Világgazdaság Online

Keresés