Elemző Orbán kijelentéseiről: csőd felé halad Magyarország

Csőd felé halad Magyarország – kommentálta Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsere az elmúlt hetek eseményeit. Orbán Viktor szavaiból arra lehet következtetni, nem teszi meg azokat a lépéseket, amiket az EU kér egy hitelkeretért cserébe. Udvarias, elutasító választ adtam az EB elnökének – mondta a miniszterelnök.

 

     A múlt héten megszakadtak az informális EU-IMF-tárgyalások, amely Olli Rehn, az EU gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosának személyes döntés volt. José Manuel Barroso tudatta Orbánnal, a hitelkeret feltétele, hogy ne fogadják el a kifogásolt törvényjavaslatokat (jegybanktörvény, pénzügyi stabilitásról szóló törvény). Barroso hozzátette, további kérései is lehetnek az EU-nak a tárgyalások során.

     Orbán Viktor jelezte, válaszolt Barroso levelére, és csupa jó hírt közölt az elnökkel. A költségvetést elfogadta a Parlament, a gazdasági és pénzügyi tervünk az egyik legjobb Európában – mondta Orbán. Hozzátette, sikerült megállapodnunk a bankokkal a devizahitelesek ügyében. Hangsúlyozta, a pénzügyi stabilitási törvényt és a jegybanktörvényt még idén elfogadják. Ezek a törvények nem tartalmaznak olyat, amit neki (Barrosonak) módjában állna kifogásolni. Udvarisan, elutasító választ adtam – szögezte le.

Út a csőd felé

      Magyarország 5 éves CDS-felára, amely az ország csődkockázatát jelzi 609 bázispontra emelkedett csütörtökön, amely a 9. legmagasabb a világon a CMA DataVision adatai szerint – írja a Bloomberg.

     Magyarországot immár két hitelminősítő ügynökség is a befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriába minősítette le. Szerdai elemzésében a Standard & Poor's közölte, a leminősítés egyik oka, hogy gyengül a kormányzati gazdaságpolitika kiszámíthatósága.

     „Mi egy katasztrófa-forgatókönyv felé haladunk, amelyben képtelenek leszünk finanszírozni a gazdaságot, vagy a kötvényhozamok kétszámjegyűek lesznek, ami fenntarthatatlan" – mondta Bebesy Dániel , a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsere a Bloomberg hírügynökségnek. A közgazdász szerint a csőd felé vezető úton jár Magyarország.

     Bebesy hangsúlyozta, hogy ennek a szcenáriónak bekövetkezési valószínűsége megjósolhatatlan, hiszen a gazdaságpolitika kiszámíthatatlan. Mégis, az elmúlt hetek és hónapok eseményei azt mutatják, hogy a politikai döntéshozók nincsenek tisztában mozgásterükkel, és egy falnak rohannak - mutatott rá.

 

Szerző: Világgazdaság Online

Keresés