Menekítsük a pénzünket?

Nő a lakosságban az aggodalom, egyre többen gondolkodnak külföldi bankszámla nyitásán. Mit érdemes tennünk?

A növekvő lakossági aggodalmak forrása nyilvánvalóan az utóbbi hetek hírei: egyre többször hangzik el különböző összefüggésekben az államcsőd kifejezés.  Elemzői vélemények szerint, ha nem sikerül megállapodni az IMF-fel, akkor Magyarország finanszírozása, ha nem is azonnal, de fél-egy éven  belül veszélybe kerülhet – márpedig egyelőre az sem teljesen egyértelmű, hogy folytatódhatnak a tárgyalások.


Fotó: Reuters

Néhányan mindebből azt a következtetést vonják be, hogy  külföldi bankszámlán biztosabb helyen van a pénzük, mint itthon.  Magyarországon ráadásul már szinte hagyománya van annak, hogy időnként rémhírek röppennek föl a bankbetétek befagyasztásáról.  A külföldi bankszámlanyitás melletti érvek (lásd följebb) egyértelműek, nézzük meg kicsit alaposabban, mi is szól ellene!

1. Hazánkban  a betétbefagyasztásnak (sokan ettől tartva viszik külföldre a pénzüket ) nem sok értelme lenne, hiszen devizabetétből  kevés van, a forintbetétetek befagyasztása pedig még egy államcsőd esetén sem segítene sokat a főhatalmon.

2. Ha átváltjuk euróra, dollárra (bármire) a forintunkat, akkor tetemes árfolyamveszteséget szenvedhetünk el, amikor sikerül megállapodni végül az IMF-fel, s a piacok megnyugodnak.

3. Az egész unióban ugyanazok a betétbiztosítási szabályok vonatkoznak a bankbetétekre, Ausztriában éppen azok, mint Magyarországon.  Az Országos Betétbiztosítási  Alaptól kapott tájékoztatás szerint minden bankbetét 100 ezer euró határig  biztosított,  ami a jelenlegi árfolyamon 32 millió forint. A hazai bankbetétállomány 99,6 százaléka  biztosított.  Ha egy bank nem fizet a betéteseinek, az alap 20 munkanapon belül fizet helyette.

4. A lehetséges árfolyamveszteségen kívül jelentős tranzakciós költségekkel is jár a megtakarítás „kimentése”.

A kormánytól kellenének a nyugtató szavak
Sarkadi Szabó Kornél, a Hungária Értékpapír Zrt. stratégiai igazgatója szerint egyelőre papíron senkinek nem kell aggódnia a magyar állam fizetőképessége miatt. Ugyanakkor Sarkadi Szabó megjegyezte: abban a fázisban vagyunk, hogy megnyugtató szavaknak most már nem az elemzőktől, hanem magától a kormánytól kellene érkeznie arról, hogy elkötelezett az IMF-megállapodás megkötését illetően. Az elemző óva intett a pániktól, mivel ez negatív, öngerjesztő folyamatokat indíthat be, ezt elkerülendő volna kiemelt fontosságú a kormányzati hozzáállás pozitív fordulata.


5. A forintmegtakarításainkon mostanában jelentős, infláció fölötti hozamot könyvelhetünk el, míg az euróban, dollárban tartott betétek kamata igen „karcsú”. 

6. Utoljára, de nem utolsó sorban egy morális szempont, elvégre nem pusztán befektetőként létezünk, hanem más emberi vonásaink is vannak.  Aki kimenekíti a pénzét, az gyengíti a magyar pénzügyi rendszert, végsősoron árt Magyarországnak. Ha ezt sokan teszik, annak a negatív hatása érezhető lesz.

 

Szerző : Kis Miklós

Forrás : FN24

Keresés