Keresztbe tett az S&P az eurózónának?

 

Azt követően, hogy a Standard and Poor's leminősített kilenc eurózóna tagországot, az EFSF európai mentőalap hitelképességét is egy fokozattal leszállította AA+-ra, amely a második legjobb osztályzat.

     Az EFSF ezt követően közleményben tudatta, hogy a másik két nagy hitelminősítő, a Moody's és a Fitch Ratings részéről továbbra is a legjobb minősítést élvezi, és egyik cég sem jelezte, hogy a közeljövőben módosítaná a mentőalap besorolását. Az EFSF főnöke, Klaus Regling pedig kijelentette, hogy a Standard and Poor's által végrehajtott leminősítés ellenére nem csökkentik a 440 milliárd euró összegű hitelezési kapacitást. "Az EFSF elegendő eszközzel rendelkezik ahhoz, hogy teljesíthesse a kötelezettségeit a folyamatban lévő és a potenciális jövőbeni programok alapján, mindaddig, amíg az ESM 2012 júniusában el nem kezdi munkáját" – idézi a Der Standard.

      A leminősítés várható következményeiről vélhetően az Eurogroup fog tanácskozni. A január 23-án, hétfőn sorra kerülő találkozójukon a miniszterek valószínűleg politikai intézkedésekről döntenek. Ugyanakkor Mario Draghi , az Európai Központi Bank elnöke bírálatot fogalmazott meg a hitelminősítő ügynökségekkel kapcsolatban. Az Európai Parlament vitájában Draghi kijelentette: meg kell próbálni a hitelminősítések nélkül működni. Draghi kritizálta azt is, hogy a cégek nem versenyeznek egymással. Az EKB elnöke szerint legalább azt kéne elérni, hogy a hitelminősítők véleménye csak az egyik tényező legyen az adott ország megítélésében.

      Eközben az eurózónának a görög helyzet súlyosbodásával is számolnia kell. Az euróövezethez tartozó országok jegybankai között nincs egyetértés azt illetően, hogyan kell kezelniük a mérlegeikben szereplő görög államkötvényeket. A vitát az váltotta ki, hogy egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy Görögországban fizetésképtelenség következhet be – írja a Financial Times Deutschland (FTD).

       Ezen kívül az athéni kormány azt is latolgatja, hogy az államkötvényeit utólagosan átütemezési klauzulával lássa el. Felvetődik az a kérdés, hogyan érintené a potenciálisan kikényszerített adósságcsökkentés az Európai Központi Banknál és az euróövezeti országok jegybankjainál lévő kötvényeket.

      Az FTD információi szerint az Európai Központi Bank 23 tagú tanácsa a múlt csütörtökön erről a témáról tanácskozott, de nem jutott eredményre. Az Európai Központi Bank hétfőn közzétett adatai szerint a válságban lévő államok papírjainak az értéke jelenleg 217 milliárd euró, ám az Európai Központi Bank nem mondja meg, hogy ebből mekkora a görög kötvények értéke. Szakértők ennek volumenét 50 milliárd euróra becsülik.

 

Szerző: FTD - Der Standard - Világgazdaság Online

Keresés