Tízezrek a semmiért. Hódít a kommunális adó.

Egy átlagos zuglói lakás is kerülhet a legmagasabb kommunális adó hatálya alá. Vagyis egy nem túl nagy, 80 m²-es lakás után akár 25 000 forintot is fizetnie kell a XIV kerületieknek. Persze, ha csak egy m²-rel kisebb a lakásunk, akkor sem járunk sokkal jobban. A 40-79 m² alapterületű lakás után 18 000 Ft adó üti a - Papcsák Ferenc fideszes képviselő által vezetett - kerület adóirodájának markát. Ha igazán kis lakásban lakunk - maximum 39 m² -, a kerületben akkor is 12 000 forint a minimális sarc.

Nem csak itt

Nem csak a zuglói önkormányzat él Budapesten a kommunális adó „áldásával”, több kerületben is fizetni kell az ingatlanok után. Igaz, Óbudán és Újpesten a helyi polgárok többsége mentességet élvez. Aki nem, annak a III. kerületben akár 25 628 forint is lehet évente az adója a lakása után. A IV. kerületben viszont „csak” 17 728 forintot kell bevallania a polgárok egy részének.


A helyi kommunális adókat minden településen máshogyan szabályozzák

A gazdagoknak jobb

A XII. kerületben, ahol az átlagos lakásméret nagyobb, a 40 m²-t meghaladó, de 80 m2-t meg nem haladó lakás után 13 900 Ft kell fizetni évente, míg ha a lakásunk nem nagyobb 120 m²-nél, akkor 19900 forint az éves díj. Ha azonban egy aprónak nem mondható, 420 m²-es ingatlanunk van a kerületben, akkor nem sokkal többet, 25 500 forintot fizetünk csak évente.

A második kerületben még jobban látszik, hogy az jár igazán jól, akinek nagy ingatlan van a nevén. Itt eleve 80 m²-ig tart legalacsonyabb adósáv. Akinek ekkora vagy kisebb lakása van, 9000 forintot csengethet a pénztárba erre az évre. Ha 100 m² alatti a kiegészítő helyiségek nélküli hasznos alapterülete a lakásának, akkor 16 000 Ft/év az adó. Ha akár csak egy négyzetméterrel nagyobb, akkor már annyit kell fizetni, mint Schmitt Pálnak az egyik 320 m²-es lakása után: 17 245 Ft-ot.

A XXII. Kerületi Önkormányzat látszólag többet kér a kerület lakóitól, de az általunk megkérdezett ingatlanszakértő szerint itt jobban figyelembe vették az átlagos kerületi lakásméretet. Budafokon most az adó évi mértéke lakásonként, illetőleg lakásbérleti jogonként 25 628 Ft. Az önkormányzat azonban mindenféle kedvezményeket is ad. Így ha 60 négyzetméternél kisebb a lakás, akkor csak 9245 forintot kell befizetnünk évente.


Fotók: Kummer János

Nekünk kell szólni

Van még egy veszély a helyi kommunális adókkal kapcsolatban. Ez az adó ugyanis sok településen és kerületben önbevallás alapján működik. Vagyis a polgárnak magának kell utána néznie, hogy van-e ilyen adó a településén, és ha van, akkor neki kell jelentkeznie, hogy fizetne. Ha abban bízunk, hogy esetleg a hivatal megfeledkezik rólunk, az mindenképpen legyen a szemünk előtt, hogy 5 évig visszamenőlegesen is benyújthatja a számlát a hivatal, ha észreveszi, hogy sumákolunk. Sőt, ebben az esetben még bírságot is fizethetünk. A zuglóiak, ha most értesültek az adóról, már késésben vannak. Ott ugyanis február 29-ig kellett bevallani a kommunális adót.

Vidéken se jobb

A helyi kommunális adókat tehát szinte minden településen máshogyan szabályozzák. Az azonban elmondható, hogy ma már alig van önkormányzat, amelyik megengedheti magának, hogy a csökkenő állami bevételek mellett lemondjon erről a bevételről. Igaz, a fizetendő összegek tekintetében vidéken kicsit jobb a helyzet. Sok településen évente csak néhány ezer forintot kell fizetni. Persze ott a bérek is alacsonyabbak és a munkanélküliség is sokszor magasabb, mint a fővárosban.

 

Forrás : FN24

Szerző: László Pál

Keresés