Eltérő véleményüknek adtak hangot londoni elemzők annak kapcsán, hogy a magyar kormány meg akar-e állapodni egy hitelkeretről, de abban egyetértenek, hogy jelentősek a nézetkülönbségek a kormány és a nemzetközi szervezetek között.

 

A kormány szándéka teljesen világos – nem akarnak megállapodni az Európai Unióval és az Nemzetközi Valutaalappal – írja Peter Attard Montalto , a Nomura feltörekvő piaci vezető közgazdásza Magyarországról kiadott elemzésében. Úgy látja, hogy a magyar kormány a „török játékot játssza".

Montalto szerint csak a piac kényszerítheti arra a kormányt, hogy végül megállapodjon egy hitelkeretről az EU-val és az IMF-fel.

A kormány és az EU/IMF álláspontja még mindig túl távol vannak egymástól ahhoz, hogy megkezdődjenek a formális tárgyalások – írja Montalto. Meglátása szerint április előtt nem kezdődhetnek el a tárgyalások. Hangsúlyozta, a kormány csak akkor tesz újabb lépéseket a tárgyalások elkezdéséhez, ha a piac kényszeríti.

A CDS-felárnak újra 650-700 bázispontra kell emelkednie, a forintnak pedig 310-es szint fölé kell kerülnie ahhoz, hogy a kormány valóban megállapodjon az EU-val és az IMF-fel Montalto szerint.

Hasonló véleményének adott hangot a Commerzbank közgazdásza is. „Nincs egy ütemterv a piac felé kommunikálva, hogy a szerződés kapcsán ki mikor, miről tárgyal. Sőt olyan nyilatkozatok is nyilvánosságra kerülnek, ahol kormánypárti politikusok úgy fogalmaznak, hogy előfordulhat olyan téma a tárgyalásokon, ahol az álláspontok ütközni fognak, mert sérülnének az ország érdekei" – mutat rá Karsai Péter.

Ha a piac kikényszeríti, akkor lesz megállapodás, de ha marad az összességében kedvező, mérsékelten jó globális hangulat, akkor esélyes magyar részről az együttműködés halogatása, vagy teljes elutasítása – vélekedik Karsai Péter.

Barclays Capital elemzői azt írták, tudomásuk szerint továbbra is "jelentősek a nézetkülönbségek" a magyar kormány és az EU között a bírói nyugdíjkorhatár kérdésében, "kis jelentőségű" a nézetkülönbség a jegybanktörvény ügyében, és "nincs nézeteltérés" az adatvédelmi jogszabályokkal kapcsolatban.

A Barclays Capital elemzőstábja szerint ugyanakkor a tárgyalások megkezdéséhez szükséges előfeltételek teljesítése "csak az első fázis". A ház londoni szakértői megerősítették azt a várakozásukat, hogy a programról szóló hivatalos tárgyalások "nehezek és időigényesek" lesznek, és több tárgyalási fordulóra lesz szükség a megállapodásig. Hozzátették: "a legjobb esetben" az idei harmadik negyedévben kezdődhet az IMF/EU-program végrehajtása.

Változatlanul az a véleményüknek adtak hangot, hogy a kormány megállapodásra törekszik egy elővigyázatossági jellegű hitelcsomagról, ám lehetséges, hogy a tárgyalásoknak csak a forint újabb gyengülése ad majd lendületet. A Barclays Capital közgazdászai a következő hónapokra 290-305 forint/eurós árfolyamsávot valószínűsítettek elemzésükben.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója ugyancsak szerdán összeállított értékelésében szintén annak a véleményének adott hangot, hogy a jelenlegi forintárfolyam mellett a magyar kormány nem kíván "bármilyen áron" egyezségre jutni az EU-val és a valutaalappal, és "csak piaci kényszer" gyorsíthatná a megállapodás megkötését.

Ash szerint amíg a forint a mostani árfolyamok közelében mozog, a kormány valószínűleg lát mozgásteret arra, hogy "még egy kicsit tárgyaljon" az EU-val, mielőtt megállapodna vele a hivatalos tárgyalások megkezdéséről. Az RBS vezető elemzője szerint azonban a befektetők előbb-utóbb "biztosan felteszik a kérdést", hogy Magyarország esetében miért tart hónapokig a megállapodás elérése, mert egy IMF-egyezség általában "néhány hét alatt megköthető".

A Barclays Capital szerdai londoni elemzése szerint a magyar piacokat mostanáig az euróövezeti adósságpiaci kondíciók és a kockázati környezet javulása segítette, valamint az abba vetett befektetői bizalom, hogy a kormány végül megállapodásra jut az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal az új programról. Emellett a magyar gazdaság növekedési jelzőszámai is jobbak a vártnál. Ebben a környezetben a forint erősödött, a kötvényhozamok csökkentek, és terven felül sikerült forintkötvényeket kibocsátani.

Ezek a fejlemények "nyilvánvalóan enyhítették azt a nyomást", amely a kormányra nehezedett az IMF/EU-megállapodás gyors elérése végett.

Más nagy londoni házak sem számítanak az idei második negyedév előtt az IMF/EU-megállapodás megszületésére.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó térségi elemzői legutóbbi értékelésükben úgy vélekedtek, hogy "piaci stressz hiányában a jelek szerint lanyhultak a gyors megállapodást célzó magyar erőfeszítések". A cég szerint ezért "valószínűtlennek tűnik", hogy június előtt létrejön az új IMF/EU-egyezmény.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai minapi előrejelzésükben szintén azt közölték, hogy az IMF/EU-program elfogadását "legkorábban" az idei második negyedév végére várják.

A Barclays Capital szerdai helyzetértékelése szerint az uniós pénzügyminiszterek a jövő héten valószínűleg megszavazzák a kohéziós támogatások részleges felfüggesztéséről szóló EU-bizottsági javaslatot. A ház londoni elemzői szerint azonban valószínűtlen, hogy a szankció elkerülése fejében teendő lépések végrehajtása komolyabb akadályt jelentene, és a magyar kormány "minden bizonnyal" még jóval a határidő előtt megteszi e lépéseket.

 

Szerző: MTI Eco - Világgazdaság Online

Keresés