Kiverte a biztosítékot a családbarát nyilatkozat...  
Kiverte a biztosítékot a családbarát nyilatkozat

 

Ha egy lakáshitel bedől, a legnagyobb kárt az ingatlan tulajdonosa szenvedi el., a bank csak másodsorban szenved el kárt, mégis a magyar jogalkotás és törvénykezés nem szól másról, mint a bankok megmentéséről – több esetben adósmentésnek álcázva. Az adósok hiába is próbálnak sok áldozattal kilábalni a kialakult patthelyzetből, nem sikerül, hiszen a jogalkotó nem áll valójában mellettük.


A Versegyházi Hírhatár Online egy civil mozgalom nyílt levelét tette közzé, melyet a Mozgalom a Hitelesek Törvényes Jogaiért (MHTJ) írt Kovács Leventéhez, a Bankszövetség elnökéhez.

 

A nyílt levél megírására a Bankszövetség elnökének azon nyilatkozata adott alapot, mely szerint Kovács Levente kijelentette, nagy nyilvánosság előtt: csak az van bajban az adósok közül, aki a hitel felvételekor szándékosan megtévesztette a bankot, az anyagi helyzetével kapcsolatosan. Az MHTJ sérelmezi azt is, hogy a Parlamenti Fogyasztóvédelmi Bizottság ülésein az elnök úr folyamatosan gúnyolja a civil szervezetek ott megjelent képviselőit.

 

Az MHTJ nyílt levelében részletezi, hogy a THM alkalmatlan volt szerepének betöltésére, és a hitelt felvevők megtévesztésére szolgált. Jelzik azt is: ez a tény az Albizottság jelentésében szerepel. Kifogásolják, hogy nincs forintosítva a kockázat egyetlen hitelszerződésben sem. A mozgalom véleménye a bankok kockázat feltáró nyilatkozatairól, hogy az nem más, mint a laikus fogyasztók szándékos megtévesztésének cselekménye. A nyílt levél kitér a bankok által alkalmazott könyvelési trükkökre is, amely egyedülálló módon, egész Európában extra profithoz volt képes juttatni a bankokat. Elmesélik a Bankszövetség elnökének azt is, felvilágosító jelleggel, hogy az adós és a bank is másként értelmezi a kezelési költség és a kamat jellegű költség fogalmát. Hiszen, míg az adósok a jogszabályok szerint értelmeznek,a  bankoknak szabadelvű értelmezést tesz lehetővé a magyar bírói ítélkezési gyakorlat.

 

A Mozgalom vitatja a PSZÁF felülvizsgálat és javaslattételi jogkörét a banki eljárásokkal szemben is. Az ugyanis nem létezik ma, Magyarországon, csakúgy, mint a GVH-nak sem. Az MHTJ sérelmezi Kovács Levente azon nyilatkozatát is, melyben kijelenti: „Magyarországon a bírósági eljárásokban bank még pert nem veszített.” Ebből a kijelentésből is tisztán látható, hogy a bíróságok mindent megengednek a bankoknak.

 

A Mozgalom követeli, hogy kérjenek bocsánatot az ügyfelektől, az adósoktól – nemcsak a bankok, de a kormány is, akinek az évek óta tartó mulasztásai okán alakulhatott ki jelen társadalmi-szociális katasztrófa helyzet Magyarországon.

 

Levelük végén egy nyílt szó-párbajra hívják ki a Bankszövetség elnökét, hogy nyilvános fórumon, mindenki számára hozzáférhetővé téve, hangozzanak el a civilek kérdései, és a Bankszövetség válaszai.

 

A nyílt levél teljes tartalma itt megtekinthető.

 

 Forrás : Füzesabonyi Hírhatár Online

Keresés