Az IMF/EU-megállapodás aláírása után válik lehetségessé, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megkezdje az alapkamat csökkentését, bár a rövid időn belüli monetáris enyhítés esélyeit a felfelé módosított inflációs előrejelzés is rontja - vélekedtek az MNB monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése után londoni felzárkózó piaci elemzők. Egyes citybeli elemzők további kamatemelést is elképzelhetőnek neveztek, bár ez nem konszenzusos előrejelzés.

 

Az MNB monetáris testülete az egyöntetű előzetes citybeli várakozásnak megfelelően 7,00 százalékon tartotta keddi értekezletén a jegybanki alapkamatot.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója a döntést kommentálva kiemelte azt a véleményét, hogy a magyar gazdaság inflációs és kockázati környezete közül az utóbbi a kulcstényező az MNB jövőbeni kamatdöntései szempontjából. Ash szerint a növekedési pálya íve alapján az MNB-nek elvileg már most csökkentenie kellene alapkamatát, de a piaci kockázatok kordában tartásához előbb szükség van az IMF-megállapodásra.

Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics felzárkózó piaci főközgazdásza hasonló következtetésre jutott a keddi kamatdöntés utáni kommentárjában. Shearing szerint a múlt havi monetáris tanácsi ülés jegyzőkönyvéből az tűnik ki, hogy a testület külsős tagjai "egyre nagyobb nyomást" fejtenek ki a kamatcsökkentés végett, a Capital Economics vezető londoni elemzőjének véleménye szerint "azonban rendkívül valószínűtlen" az MNB-kamatcsökkentés, amíg nincs meg az IMF/EU-megállapodás.

Shearing közölte: véleménye szerint egyelőre "korai lenne kizárni" annak lehetőségét, hogy az MNB a következő három hónapban akár egy "védelmi jellegű" kamatemelést is végrehajthat.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői azonban a keddi monetáris tanácsi ülés utáni kommentárjukban közölték: most már kérdőjelesebbnek látják azt az eddigi előrejelzésüket, hogy "a késedelmes és nehéz" IMF/EU-tárgyalások miatt az MNB végül ismét kamatemelésre kényszerül.

A GS londoni elemzői eddig azt valószínűsítették, hogy a magyar jegybank összesen 1,00 százalékponttal tovább emeli alapkamatát a forint védelmében és a tőkemenekítés kockázatának csökkentésére.

Keddi kommentárjukban ugyanakkor már úgy vélekedtek, hogy a jelenlegi kedvező globális környezetben "a negatív híreknek" sem lesz feltétlenül annyira negatív hatásuk a forintra és a finanszírozási kilátásokra, ami kamatemelést indokolna, és a kormány is "elhúzhatja még egy ideig a tárgyalásokat". Mindemellett egyes monetáris tanácsi tagok "kitartó derűlátása" is mérsékelheti a kamatemelés támogatottságát.

A Goldman Sachs elemzői szerint sem várható azonban kamatcsökkentés az IMF/EU-megállapodás elérése előtt. A ház londoni szakértői az új program létrejötte után várnak fokozatos monetáris enyhítést az MNB részéről.

A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég felzárkózó térségi szakértőinek kommentárja szerint "jórészt elenyésztek a kamatcsökkentési remények" annak nyomán, hogy az MNB az idei évre szóló inflációs előrejelzését 5,0 százalékról 5,6 százalékra, a jövő évit pedig 2,6 százalékról 3,0 százalékra emelte.

A 4cast elemzői "enyhén negatívnak" nevezték azt is, hogy a keddi monetáris tanácsi ülésen három javaslat - 0,25 százalékpontos kamatcsökkentés, kamattartás, illetve 0,25 százalékpontos emelés - került napirendre. A ház szerint ez ugyanis "nemkívánatos megosztottságot" jelez a monetáris testület tagjai között.

A cég szakértői mindent egybevetve azt jósolták keddi kommentárjukban, hogy az MNB az idén nem változtat alapkamatán, hacsak "váratlanul gyors" megállapodás nem születik a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val az új finanszírozási programról.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői is kiemelték a keddi ülésen felmerült háromféle javaslatot, és - abból, ahogy Simor András MNB-elnök jellemezte a szavazást - arra következtettek, hogy a monetáris tanácsi tagok közül valószínűleg egy voksolt a kamatemelésre, egy a kamatcsökkentésre, és öten szavazhattak a jelenlegi 7,00 százalékos kamatszint fenntartására.

A JP Morgan szakértői is azt jósolták, hogy az IMF/EU-megállapodás létrejöttéig várhatóan nem változik az MNB-alapkamat. A ház előrejelzése szerint ez azt jelenti, hogy az idei harmadik negyedév előtt nem lesz kamatcsökkentés.

A JP Morgan londoni elemzői hozzátették ugyanakkor azt a véleményüket is, hogy ha a forint kitart a jelenlegi árfolyamszint környékén, és a kormány "legalább annak a látszatát fenntartja, hogy dolgozik az IMF/EU-megállapodás elérése érdekében", akkor az MNB "nem fogja kötelezve érezni magát" kamatemelés végrehajtására sem.

A cég szakértői keddi kommentárjukban megerősítették azt a véleményüket, hogy az idei második félévben az MNB fokozatos kamatcsökkentésbe kezdhet, feltéve, hogy az év közepéig létrejön az IMF/EU-egyezség.

A JP Morgan elemzői szerint a kohéziós EU-juttatások részleges felfüggesztésének elkerülésére irányuló szándék lesz a fő ösztönző arra, hogy a kormány a következő hónapokban újabb költségvetési takarékossági intézkedéseket hozzon, és ez elősegítheti a pénzügyi segítségről szóló hivatalos tárgyalások megkezdését is.

A JP Morgan londoni közgazdászai közölték: alapeseti előrejelzésük az, hogy az MNB az idei év végére 6,00 százalékig mérsékli alapkamatát, ám ha az év közepéig nem jön létre a megállapodás egy készenléti jellegű IMF-programról, akkor a cég visszafogja ezt a kamatcsökkentési prognózisát.

 

Szerző: MTI

Keresés