A monetáris tanács két, de-facto a kormány által delegált tagja (Kocziszky György és Gerhardt Ferenc) arról beszélt, hogy addig nem lehet csökkenteni a kamatokat, amíg az IMF-fel a megállapodás meg nem köttetik. Ez megerősíti azt a korábbi elképzelésünket, hogy az IMF-megállapodásig nem lesz kamatcsökkentés, azonban az év második felében óvatos lazítás veheti kezdetét. Év végére 6,25 százalékra csökkenhet az alapkamat várakozásunk szerint – írják az Erste Bank elemzői.

 

„Az EUR/HUF kurzus tegnap nagyjából úgy viselkedett, ahogyan vártuk: lényegében 293 és 295 között mozgott a devizapár. Ma reggel egyelőre viszonylag stabilnak tűnik az árfolyam, dacára a valamelyest romló nemzetközi hangulatnak. Egyébként a technikai kép nem sokat változott tegnap óta, azaz, ha nem érkezne fontos hír, akkor továbbra is oldalazás jöhetne. Azonban ma már lehet, hogy nagyobbak lesznek az izgalmak, mivel lehet, hogy (Navracsics úr tegnapi kommentárja alapján) a biztosi ülés után valóban sokkal többet fogunk majd tudni az EU véleményéről a kötelezettségszegési eljárások, valamint a hitelmegállapodás tekintetében. Felfelé 295, majd 298-299 forint körül látunk szinteket, lefelé 290-288 forint körül vannak szintek" – vélekednek az Erste Bank közgazdászai.

Hazai piacok:

Bár a nemzetközi hangulat nem túl pozitív az EURHUF relatíve stabil maradt; pár forintos szűk sávban, a 295-ös szint alatt oldalazott tegnap a forint. A piac a mai esetleges brüsszeli bejelentésre figyel a kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban.

A tegnapi 3 hónapos DKJ aukción 7,29 százalékos maximális hozam alakult ki, a papír iránt közel 115 Mrd forintnyi kereslet mutatkozott. Az állampapírok másodlagos piacán kisebb mértékű további hozamcsökkenés volt megfigyelhető. Kivárás jöhet ma a holnapi kötvényaukciók előtt.

Nemzetközi helyzetkép:

Devizák: A dollár erősödött tegnap az euróval szemben, miután a Fed jegyzőkönyvéből kiderült, hogy kicsi a valószínűsége az újabb monetáris lazításnak. Az árfolyam a 20 napos mozgóátlagig (1,322) rallyzott tegnap, a reggeli órákban pedig 1,319-ig süllyedt tovább.

USA, Európa: Korrigáltak tegnap a vezető tengerentúli részvényindexek, az enyhén rosszabb makroadat és a jegybankárok negatív hangvételű nyilatkozata a további monetáris lazításról elkeserítették a piacokat (Dow -0,49 százalék, Nasdaq -0,2 százalék, S&P500 -0,4 százalék).

A szektorok közül az alapanyag és az energia teljesített a leggyengébben, 1 százalék körül mínuszban fejezte be a kereskedést.

Az EKB ma délután dönt a kamatokról, a piac várakozásai szerint a kamatszint 1 százalék marad.

Olaj, arany: Tegnap ismét csökkenő irányba fordult a WTI kőolaj árfolyama, és 1,2 százalékos mínuszban, 104 dolláron zárta a kereskedést. A reggeli órákban folytatódott az esés, és 103,6 dollár alatt is járt a kurzus. Az Amerikai Energiahivatal (DOE) ma délután publikálja az készletadatok alakulását. A kőolajkészlet 2,5 millió hordóval növekedhet, míg benzin terén 1,4 millió hordóval csökkenhet az amerikai készletállomány.

Nagyot esett tegnap az arany árfolyama, 1.678 dollárról zuhanni kezdett, és közel 2 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést (1.646 dollár).

Távol-Kelet: A kínai tőzsdék zárva tartanak, a japán piac pedig komoly mínuszban zárta a kereskedést (Nikkei -2,29 százalék, S&P ASX -0,12 százalék).

Határidős piacok: Mínuszban vannak az amerikai és az európai határidős indexek is ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

Az MTI tegnap esti jelentése szerint a monetáris tanács két, de-facto a kormány által delegált tagja (Kocziszky György és Gerhardt Ferenc) arról beszélt, hogy addig nem lehet csökkenteni a kamatokat, amíg az IMF-fel a megállapodás meg nem köttetik. Ezt követően a kamatokat fokozatosan csökkenthetik Gerhardt Ferenc szerint. Ehhez Kocziszky György hozzátette, hogy egyértelmű üzenetet kell küldeni a piacoknak arról, hogy a kamatcsökkentés jogos. Mindketten azt mondták, hogy a jelenlegi, 7 százalékos szintet magasnak tartják. A fenti kommentárok megerősítik azt a korábbi elképzelésünket, hogy az IMF megállapodásig nem lesz kamatcsökkentés, azonban az év második felében óvatos lazítás veheti kezdetét. Év végére 6,25 százalékra csökkenhet az alapkamat várakozásunk szerint.

Tegnap a bruxinfo.hu saját forrásaira hivatkozva néhány részletet közölt abból a válaszlevélből, amit a magyar kormány küldött Brüsszelbe a kötelezettségszegési eljárások és a többi problémás ügy tekintetében, amelyek a hitelmegállapodást hátráltatják. Ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy bizonyos ügyekben előrelépést lehet majd elérni. Eközben egy tegnap esti interjúban Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes arról beszélt, hogy a mai biztosi ülést követően akár döntés születhet a kötelezettségszegési eljárásokról. Navracsics állítása szerint „óvatosan" optimista az ügyben, és szerinte „sok minden ki fog derülni a biztosi testület ülésén". A hiteltárgyalások szempontjából legfontosabb, jegybanki függetlenséggel kapcsolatban azonban az Európai Központi Banknak, valamint az IMF-nek is egyet kell értenie. A héten a fentiek mellett Fellegi Tamás főtárgyaló Washingtonban egyeztet az IMF-fel. A fenti hírek reménykedéssel tölthetik el azokat, akik félnek attól, hogy a formális tárgyalások elindulása még tovább húzódhat, azonban egyelőre még mindig kérdésesnek tűnik, hogy mikor indulhatnak el valójában az egyeztetések. Ráadásul, arról sem szabad megfeledkezni, hogy a formális tárgyalások is hozhatnak még meglepetéseket.

Fed Nyíltpiaci Bizottsága tegnap este publikálta a márciusi ülés jegyzőkönyvét. A jelentés azonban csalódást okozott a befektetőknek, mert a jegybankárok többsége úgy gondolja, hogy nem szükséges az újabb monetáris lazítás. Ugyanakkor a Fed továbbra sem látja a tengerentúli gazdaság élénkülését, a pozitív jelek csak átmenetiek lehetnek, de a gazdaság kilátásai nem változtak a következő évekre. Azt azonban megerősítették, hogy az alacsony kamatkörnyezet 2014 végéig maradhat.

 

Szerző: Erste

Keresés