A forint három hónapos mélypont közelébe került hétfőn, miután kiújultak az aggodalmak az IMF-megállapodás esélye kapcsán. Az euróövezet válságával kapcsolatos aggodalmak is nyomás alatt tartják a feltörekvő piaci eszközöket


Késnek a tárgyalások Magyarország és az Európai Unió valamint a Nemzetközi Valutaalap között. A Reuters hírügynökség idézi Orbán Viktor pénteki szavait, miszerint zsarolás lenne, ha az EU politikai feltételeket támasztana a hiteltárgyalásokhoz.

Az euróövezet perifériáján emelkednek a kötvényhozamok, és emiatt a befektetők eladják a feltörekvő piaci, kockázatosabb eszközöket. Magyarország az egyik legsebezhetőbb a feltörekvő európai régióban - írja a Reuters.

Kiújultak a félelmek a magyarországi IMF-program jövője kapcsán – mondta Neil Shearing, a Capital Economics vezető közgazdásza. A feltörekvő piaci elemzőrészleg vezére azt is hozzátette, hogy a kormányzat kifogásokat emelt a feltételekkel szemben.

„Egy olyan környezetben, ahol gyengül a kockázati étvágy, Magyarország mindig a reflektorfénybe kerül" – vélekedett Neil Shearing.

A Budapesti Értéktőzsde vezető indexe a BUX három hónapos mélypontra került, és az euró/forint árfolyam megközelítette a 300-as szintet – áll a hírügynökség összefoglalójában.

 

Szerző: Világgazdaság Online

Keresés