A héten a konvergenciaprogram újabb részleteit ismerhetjük meg, de kiderül az is, hogy mennyit vitt haza az „átlag magyar" februárban. Németországban hangulatjelentések, az USA-ban lakáspiaci adatok dominálják a heti kínálatot, gyorsjelent – többek között – a Bank of America, a Coca-Cola, a GE, a Goldman Sachs, a McDonald's, a Microsoft, a Morgan Stanley és a Nokia.

 

A magyar gazdasággal kapcsolatos legfontosabb heti bejelentés minden bizonnyal a Brüsszelbe küldött konvergenciaprogram lesz. Jó néhány tételt már ismerünk és/vagy sejtünk: a bevételeket a kormány a banki tranzakciós adó mellett (talán) elektronikus útdíjjal kívánja növelni, a kiadáscsökkentő lépések egyik része a minisztériumi büdzsék (februárban bejelentett) befagyasztása, a másik a közösségi közlekedés „racionalizálása" (járatritkítás, utazási kedvezmények megvonása). Kérdés, mit szól mindehhez a „piac", az Európai Bizottság, az IMF és (nem utolsósorban) a választópolgár.

A KSH két februári adatsort tesz közzé a héten. Hétfőn az építőipari termelés februári alakulásáról jelenik meg a gyorstájékoztató; januárban 1,5 százalékkal esett vissza éves összevetésben a termelés – februárban legföljebb a szökőnap „hajthatta" az ágazatot...

Csütörtökön kiderül, hogyan keresett az „átlag magyar" (teljes állású alkalmazott) februárban. A 219 ezer forintos nemzetgazdasági bruttó átlagfizetés januárban 4,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit; februárban az elemzők szerint 6,0 százalékos emelkedés következett.

Az MNB hétfőn a devizapiaci átlagos forgalom, szerdán a nemzetközi tartalékok márciusi alakulásáról tájékoztat.

Nyugat-Európa

Németországban a héten teszik közzé a két legfontosabb üzleti bizalmi index áprilisi értékeit. A Zew által számított indikátorokat kedden ismerjük meg: a gazdasági hangulat mutatóját a márciusi 22,3 után 20,0-re várja a piac. Az Ifo pénteken teszi közzé az áprilisi adatokat: az üzleti hangulat mutatója az elemzők szerint a márciusi 117,4 után 117,1-re csökken.

Az Eurostat honlapján kedden jelenik meg a részletes márciusi inflációs jelentés, amelyben év/év alapon minden bizonnyal újra a magyar mutató (5,5 százalék) lesz a legmagasabb. Az előzetes becslés szerint az eurózónában éves összevetésben 2,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az év harmadik hónapjában.

Szerdán az építőipari termelés februári alakulása kerül terítékre: januárban az EU egészében az előző hónaphoz képest 4,1 százalékkal, éves összevetésben 1,0 százalékkal csökkent a volumen.

Egyesült Államok

A világ legnagyobb gazdaságából márciusi lakáspiaci adatokat és két áprilisi feldolgozóipari indexet várunk. A Census Bureau kedden a megkezdett lakásépítések és a kiadott építési engedélyek számának márciusi alakulásáról tájékoztat. A megkezdett építkezések évesített üteme februárban 698 ezer volt, ami 1,1 százalékos havi visszaesést jelentett. A kiadott építési engedélyek száma viszont nőtt az év második hónapjában: az évesített ütem januárhoz viszonyítva 5,1 százalékkal, 715 ezerre gyorsult. A piaci konszenzus szerint a megkezdett építkezések évesített üteme 725 ezerre gyorsult, a kiadott engedélyek számára vonatkozóan stagnálás a várakozás.

A National Association of Relators csütörtökön teszi közzé a használtlakás-eladások februári adatait. A februári évesített ütem (4,59 millió) januárhoz képest 0,9 százalékos visszaesést jelentett. Az elemzők szerint a mutató márciusban 4,62 millióra emelkedett.

A New York-i és a philadelphiai Fed is a jövő héten jelenti be, hol áll áprilisban a feldolgozóipari aktivitást mérő mutató. Az előbbit, az Empire State Indexet (hétfőn) a márciusi 20,21 után 18,0-re, az utóbbit, a „Philly Fed" indexet (csütörtök) a márciusi 12,5 után 12,1-re várja a piac.

A Washingtonból érkező adatok közül még két márciusi „hard" adatsort emelhetünk ki. Hétfőn a kiskereskedelmi forgalom, kedden az ipari termelés alakulásáról kapunk tájékoztatást: az előbbi jelentésben 0,4 százalékos, az utóbbiban 0,3 százalékos növekedést vár a piac (februárban a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,1 százalékkal haladta meg az előző havit, az ipari termelésé stagnált).

Japán

A világ harmadik legnagyobb gazdaságából kedden hajnalban futnak be a februári iparitermelés-adatok. Januárban a volumen hó/hó alapon 1.2 százalékkal visszaesett ugyan, de így is 1,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. (Márciustól várható az éves adatok megugrása, ekkor ugyanis a tavalyi katasztrófasorozat miatt erős bázishatás érvényesül.)

Csütörtökön a külkereskedelmi mérleg márciusi számait ismerjük meg: az export a februári 2,7 százalékos visszaesés után 0,2 százalékkal nő, az import éves növekedésének üteme pedig 9,2 százalékról 7,2 százalékra lassul az üveggömbök szerint (az egyenleg pedig negatív marad).

Gyorsjelentések

Az Alcoa által a múlt héten megnyitott szezon a héten már teljes gőzzel dübörög: hétfőn a Citigroup, a Gannett és a Mattel, kedden a Coca-Cola, az IBM, a Goldman Sachs, az Intel, a Johnson & Johnson és az Omnicom, szerdán a Tesco, az American Express és az eBay, csütörtökön a Akzo Nobel, a Bank of America, a DuPont, a Microsoft, a Modern Times Group, a Morgan Stanley, a Nokia, a Philip Morris International, a Sodexo és a Verizon, pénteken a General Electric és a McDonald's számol be január-márciusi eredményeiről.

 

Szerző: Világgazdaság Online

Keresés