Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter benyújtotta a módosító javaslatokat a jegybanktörvényhez, azonban a piaci reakciók alapján nem biztos, hogy ezzel közelebb kerülünk a hivatalos EU/IMF-tárgyalások megkezdéséhez. Magyarország pedig nem minden pontban engedne, így a kötelezettségszegési eljárásban kifogásolt pontok közül maradna a fizetési plafon.

 

A magyar kormány kedden benyújtotta az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását tartalmazó törvényjavaslatot, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

 

A magyar kormány által benyújtott törvénymódosítás az Európai Unió Bizottságának Magyarországgal szembeni kötelezettségszegési eljárásában kifogásolt egyes pontjait érintik. E pontok tekintetében a kormány által javasolt módosításokat az Európai Bizottság is tudomásul vette, amiről a kormányt írásban tájékoztatta – írja az NGM.

Elemzők ugyanakkor úgy látják, hogy az Európai Unió továbbra is kifogásokat fogalmazhat meg a jegybanktörvényről. Emlékezetes, az EU három ügyben (jegybanktörvény, ombudsman, bírák nyugdíjazása) indított kötelezettségszegési eljárást Magyarországgal szemben.

„Az Európai Bizottság által indított kötelezettségszegési eljárás által kifogásolt pontok közül a kormány engedett két kérdésben: a monetáris tanács napirendjét a tervezet szerint nem kell majd elküldeni a kormány részére, és kikerült az a pont is, miszerint részt vehetne a NGM képviselője a Monetáris Tanács ülésén" – mutatnak rá az OTP Bank közgazdászai.

Tardos Gergely elemzőcsoportja ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy a kötelezettségszegési eljárásban kifogásolt pontok közül maradna a fizetési plafon.

Az eljárásban nem kifogásolt, de az Európai Központi Bank és az EU által aggályosnak talált kérdések tekintetében nem hozna változást a módosító javaslat, mert változatlan formában tartalmazza az új alelnök, és az új monetáris tanácstag kinevezését, valamint a monetáris tanács hatáskörének bővítését – mutatnak rá a közgazdászok.

Piaci reakció

A forint 295,5 körüli szintről 297-ig esett az euróval szemben, így a régiós devizák közül a legrosszabb teljesítményt mutatja szerdán. A lengyel zloty fele ekkora esést mutat, a román lej és a cseh korona pedig szinte meg sem mozdult.

A forint alulteljesítésében a kissé negatív nemzetközi környezet mellett szerepet játszhat az a bizonytalanság, hogy a befektetők továbbra sem látják, mikor kezdődhetnek meg a tárgyalások az IMF-fel és az EU-val egy hitelkeretről. Ezt a bizonytalanságot erősítheti, hogy a jegybanktörvény módosításában nem fogadta meg a kormány az Európai Központi Bank egyes javaslatait.

Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza elemzésében hangsúlyozta, hogy Matolcsy György benyújtott néhány módosítást a jegybanktörvényhez, de a változtatások valószínűleg nem fogják az EKB tetszését elnyerni, így ezzel a lépéssel várhatóan nem kerülünk érdemben közelebb a hivatalos tárgyalások elkezdéséhez.

A módosított MNB-törvényt nem mutat eltérést az egy hónappal ezelőtti verzióhoz képest – vélekednek az Equilor közgazdászai. Hangsúlyozzák, hogy ráadásul a jegybankárok kinevezése is fizetése ügyében sincs előrelépés, vagyis érdemben nem közeledtek az álláspontok a magyar fél és az EKB/Európai Bizottság vonatkozásában.

„Ez azt jelenti, hogy továbbra is támadási felületet jelent az EU/IMF-tárgyalások kapcsán a jegybanki helyzet, vagyis a külföldi befektetők ismét időhúzási kísérletként tekinthetnek a történetre" – jegyzik meg.

 

Szerző: Világgazdaság Online

Keresés