Tranzakciós illeték, biztosítási adó, távközlési adó, dugódíj - a többi között erre készülhetünk. De a kormány szerint végül minden jó lesz.

 

A kormány hétfőn elfogadta a Széll Kálmán Terv 2.0 programot, amely az államháztartás pozícióját javító intézkedéseket tartalmazza. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a tervvel Magyarország eleget tesz az EU Tanács ajánlásának. El is küldték Brüsszelbe azon melegében az elkészült dokumentumot.

A szaktárca szerint az első és a második Széll Kálmán Terv hatására teljesíthető lesz 2012-ben a 2,5 százalékos, 2013-ban pedig a 2,2 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány és csökken az államadósság. Ezzel az ország még az idén kikerülhet a túlzottdeficit-eljárás alól - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Az első Széll Kálmán Terv 550 milliárd forinttal tervezte javítani a költségvetés egyenlegét, ez 83,4 százalékban teljesült. A Széll Kálmán Terv 2.0 előirányzata szerint 2012-ben további 150 milliárddal, majd 2013-ban további mintegy 600 milliárd forinttal (567-665 milliárd forint) javítják a költségvetés egyenlegét.

Mi az ára?

Azt írják, hogy 2013-ban kivezetik a válságadókat és a Bankszövetséggel kötött megállapodás értelemében felére csökkentik a bankadót. Ám nem lélegezhetnek fel a pénzügyi szervezetek: jön a pénzügyi tranzakciós illeték, ettől a kormány legalább 130 milliárd forint bevételt vár 2013-ban. A mértéke 0,1 százalék lesz, de valószínűleg nem haladja meg tranzakciónként a 30 ezer forintot. Egy másik új adó is beúszott a képbe: az egységes biztosítási adó, amely 15 milliárd pluszt hoz majd.

Nem mindenki jár rosszul:

Megszüntetnek több kis adót, például a gyógyszertár szolidaritási díjat és a katasztrófavédelmi hozzájárulást. Eltörlik a magánszemélyek 98 százalékos különadóját is, amelyet a végkielégítések után kellett fizetni. Ezek összesen mintegy 2 milliárd forint kiesést jelentenek majd az államháztartásnak.

A mikro- és kisvállalkozások adózása egyszerűsödne, és csak a befolyt árbevétel után kellene adózniuk.

A távközlési adóból idén 30 milliárd, jövőre 52 milliárd forintot várnak. 2013-ban indul el az e-útdíj, amely 75 milliárd forintos többletet jelent majd az állam zsebében. A fordított áfa bevezetéséből 2012-ben 10 milliárd forint bevételt vár a kormány, jövőre pedig a másfélszeresét.

A terv szerint 45 milliárd forintot spórol a kormány a költségvetési szervek kiadásainak mérséklésével. A gyógyszerek támogatását is megváltoztatják: ezzel akár 10 milliárd forintot nyerhet a költségvetés az idén, jövőre viszont 40 milliárdra növekszik a gyógyszerek támogatásának megvágásából származó állami megtakarítás.

A tömegközlekedés 10 milliárddal kap kevesebbet, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap büdzséjét pedig 25 milliárddal vágják meg, európai uniós forrásokat átirányítva ide.

Átalakul a szociális rendszer

A szociális, gyermekjóléti rendszert ésszerűsíti a második Széll Kálmán Terv. A kormány kiemelt célja a pénzbeli juttatások rendszerének felülvizsgálata és egyszerűsítése. A normatív (azaz mindenkinek alanyi jogon járó) segélyek mellett létező egyes, egyedi elbírálás alapján járó segélyeket megszüntették (például a lakásfenntartási támogatást), és az állam jelentősen (10 milliárd forinttal) csökkentette az ezekhez való hozzájárulást is. 2013-tól egyetlen krízissegély maradna az önkormányzatok saját hatáskörében.

A kormány szerint túl nagy az állami szerepvállalás a rászorulók ellátásában. A jövőben az állam egyre inkább a hozzátartozókra, a rászoruló gyerekeire hárítaná ezt a felelősséget. Emellett csúszhat a pedagógus életpálya bevezetése is.

Az EU és az IMF várhatóan rábólint

Londoni elemzők szerint az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap valószínűleg elfogadja a magyar kormány által hétfőn beterjesztett, Széll Kálmán Terv 2.0-t. A szakértők szerint a programnak vannak végrehajtási kockázatai, de a Magyarországgal szemben folyó túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez jó eséllyel elégséges lesz.

Van ott még, ahonnan ez jött !

 

Forrás: Hír24

Keresés