Ne parázz attól, hogy kilátástalanul sodródsz a devizaadósok tengerében. Csak kapaszkodj bele az új árfolyamrögzítés mentőövébe, és a szárazföld is hamar feltűnik!





Segítség, elúsztam a devizahitelemmel!
(Fotó: Profimedia - Red Dot)




Bajbajutott devizahiteles vagy? Félre a pánikrohamokkal! Van megoldás a devizaadósság-problémádra, a kulcsszó: új árfolyamrögzítés. Az árfolyamrögzítést akkor kérheted, ha ingatlanra felvett kölcsönöd euróban, svájci frankban vagy japán jenben van nyilvántartva, de a törlesztésed forintban történik, a hitel folyósításkori összege pedig nem haladja meg a 20 millió forintot és nincs 90 napot meghaladó késedelmed és az ingatlan nem áll végrehajtás alatt.

 

Az állam is besegít !

És miért érdemes belevágnod? Szakértőnk szerint a következő okok miatt mindenképpen: „Az új árfolyamvédelmi program kedvezőbb feltételeket kínál, mint korábbi változata. Ebben ugyanis segítséget kapsz devizaadósként az államtól és a bankoktól, az árfolyamrögzítés időszaka alatt ugyanis 50-50 százalékban átvállalják a törlesztőrészlet rögzített árfolyam feletti kamatrészére eső árfolyamkülönbözetet” – hívja fel a figyelmet Dr. Ferencz Iván, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. vezető jogtanácsosa.

Csábító, nem? Csupán a határidőre figyelj oda, hogy le ne csússz a programról. A devizakölcsönt folyósító hitelintézetnél 2012 végéig igényelheted, hogy rögzített árfolyamon (svájci frank esetében 180, euró esetében 250, míg japán jen esetében 2,5 forint) – törleszthesd a devizahiteledet, legfeljebb 2017. június végéig.

Ha netán a közszférában dolgozol, további kedvezményeket csíphetsz el az árfolyamrögzítés új rendszeréből. A hitelintézetek első körben ugyanis a közszférában dolgozók kérelmeit bírálják el, de akár egyszeri, vissza nem térítendő állami támogatásra is jogosult lehetsz.

Gondolkodj előre!

Az árfolyamrögzítést még kedvezőbbé teheted, de akár az esetleges, újabb árfolyamkrízisek ellen is bebiztosíthatod magadat. Nem kell mást tenned, mint az alacsonyabb törlesztésből felszabaduló pluszpénzt befektetned (például lakás-előtakarékossági szerződés megkötésével). „Így az árfolyamrögzítés ideje alatt megspórolt pénzedből jelentős, akár 10 százalékos kamatadó-mentes hozamhoz juthatsz” – hangzik a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. szakértőjének a jó tanácsa. Figyelj azonban arra is, hogy a lakástakarékban megtakarított összeget csak lakáscélra használhatod fel, ez a lakáshitel kiváltásakor (vagyis teljes visszafizetéskor) jól jöhet, azonban a részleteket ebből a megtakarításból később sem tudod fizetni.

Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával!

 

 

Forrás : www.cosmopolitan.hu

Szerző : Farkas Cintia

Keresés