A tervek szerint a héten lezajlik a Facebook várva várt elsődleges részvénykibocsátása és pénteken már lehet kereskedni a vállalat részvényeivel. Sok elemző aggodalmainak adott hangot a részvény magas értékeltségi szintje és a növekedés lassulása miatt. A CNBC olyan cégeket gyűjtött össze, amelyek szintén profitálhatnak a Facebook sikereiből.


A Facebook részvénykibocsátásról, a tőzsdei közösségi cégekről és a manapság trendinek számító technológiai vállalatokról részletesen hallhatnak soron következő rendezvényünkön:

 

Napokon belül bekövetkezhet a Facebook régóta várt részvénykibocsátása, amely minden idők legnagyobb internetes IPO-ja és az év legnagyobb figyelemmel követett elsődleges részvénykibocsátása. A kibocsátásra 28-35 dollár közötti árfolyamot célzott meg a menedzsment, ami az egyébként is magas értékeltségű közösségi média szektorban is kiemelkedő árazási szinttel rendelkezik. Mindezt úgy, hogy a Facebook legutóbbi negyedéves eredményei nem voltak meggyőzőek, a vállalat ugyanis csökkenő nyereségről számolt be a megugró költségek miatt.

Azoknak, akik alternatív lehetőségeket keresnek a Facebookkal szemben, a CNBC most összegyűjtött 10 részvényt, amelyek a Facebook tőzsdére lépéséből profitálhatnak.


1.) Fusion-IO

Az adattároló eszközöket gyártó vállalat két legnagyobb ügyfele a Facebook és az Apple. A cég termékeinek segítésével a Facebook gyorsabb, alacsonyabb energiafelhasználású és kisebb költségű hozzáférést biztosít az adatokhoz. A társaság nemrég tette közzé negyedéves gyorsjelentését, amelyben bár az elemzői várakozásokat felülmúló eredményről számolt be, ugyanakkor a részvények árfolyama esett a bruttó fedezeti szint zsugorodásával kapcsolatos aggodalmak miatt. Érdekesség, hogy a cégnél vezető szerepet tölt be az Apple társalapítója, Steve Wozniak.

Tíz részvény, amit nem szabad most kihagyni


2.) Zynga

A legközelebbi kapcsolatot a Facebook részvényeihez a Zynga jelenti, a két cég működése ugyanis meglehetősen összefonódik. A Facebook bevételeinek több mint 10%-a származik a Zynga-tól, a társaság ugyanis elsősorban a Facebookon keresztül kínálja közösségépítő játékait. A cég úgy döntött, hogy diverzifikálja bevételi forrásait, elindította a saját Zynga.com platformját és olyan piaci pletykák láttak napvilágot, miszerint a táraság online szerencsejáték céggé alakítaná át magát.

Tíz részvény, amit nem szabad most kihagyni


3.) Digital Realty Trust

A szerverparkokat üzemeltető cég nagy "bérlőjének" számít a Facebook és várhatóan további bővülésre lesz szüksége a vállalatnak, miután felhasználói száma dinamikusan növekszik. Ebből pedig a Digital Realty Trust is profitálhat. Az első negyedévben a Facebook költségei 66%-kal növekedtek részben annak eredményenként, hogy a társaság bővítette adatközpontját. A Barclays elemzője szerint egyre növekszik a kereslet adatközpontjai iránt, ezért felülsúlyozásra ajánlja a részvényeket 80 dolláros célárfolyammal (a jelenlegi árfolyam 73 dollár).

Tíz részvény, amit nem szabad most kihagyni


4.) Equinix

Az Equinix a Digital Realty Trusthoz hasonlóan adatközpontokat kínál és szintén ügyfelei között tudhatja a Facebookot, de a pénzügyi szolgáltatások terén is rendelkezik ügyfelekkel. A vállalat a legutóbbi negyedévben 25%-os bevételnövekedésről számolt be, miután a cloud computing, a mobil és az adatmenedzsment területeken is egészséges növekedést ért el. A társaság a vártnál jobb eredmény közölt a negyedévre és a menedzsment megemelte az idei évre vonatkozó várakozásait is. Az Equinix részvényei több mint 55%-kal értékelődtek fel idén.

Tíz részvény, amit nem szabad most kihagyni


5.) GSV Capital

A cég kockázati tőke alapként működik és magánkézben lévő vállalatokban vásárol tulajdonrészt. 225 ezer darab Facebook részvénnyel rendelkezik, de van tulajdona a Twitterben és a Grouponban is. A vállalat papírjai több mint 30%-kal ugrottak meg idén.

Tíz részvény, amit nem szabad most kihagyni


6.) Microsoft

Nem mondhatni, hogy a Microsoft neve különösebben összefonódna a közösségi médiával, de mégis kiveheti részét az amerikai szoftveróriás a közösségépítő cég sikereiből, a társaság ugyanis 2007-ben 1,6%-os részesedést vásárolt a Facebookban 240 millió dollárért, amivel akkor 15 milliárd dollárra értékelte a társaságot. Azóta a Facebook értéke a többszörösére emelkedhetett, az elsődleges részvénykibocsátást követően a piaci kapitalizációja megközelítheti a 100 milliárd dollárt. A tervek szerint a Microsoft 6,56 millió darab Facebook-részvényt ad el az IPO során, amivel 206 millió dollárt kereshet, ha a megcélzott ársáv közepén kerül sor a kibocsátásra. Ezzel majdnem megtérül a befektetése úgy, hogy még 26 millió részvénye marad is.

Tíz részvény, amit nem szabad most kihagyni


7.) Goldman Sachs

A Goldman Sachs 65,9 millió darab Facebook-részvénnyel rendelkezik, amelyből 13,2 millió darabot tervez értékesíteni. Ennek értéke a sávközéppel számolva 415 millió dollár lehet. A társaság 2011 elején 450 millió dollárért vásárolt részesedést a vállalatban, így a cégnél ugyanaz a szituáció áll fenn, mint a Microsoft esetén, vagyis befektetése majdnem teljesen megtérül, miközben bőven maradnak még Facebook-részvényei.

Tíz részvény, amit nem szabad most kihagyni


8.) LinkedIn

A LinkedIn volt az első a nagy közösségépítő oldalak között, amely tőzsdére ment és a 45 dolláros kibocsátási árhoz képest az első napon már 122 dollárt is értek a részvények. A vállalat a szektor nyereséges vállalatai közé tartozik, a cég nemrég tette közzé erős negyedéves gyorsjelentését. A cég nem verseng közvetlenül a Facebookal, hiszen inkább az üzleti kapcsolatok kiépítésére fókuszál.

Tíz részvény, amit nem szabad most kihagyni


9.) RenRen

A Facebook 900 millió felhasználóval rendlelkezik, viszont Kínában nem érhető el, ennek köszönheti sikereit a RenRen, amit a "kínai Facebookként" is emlegetnek. A vállalat részvényei idén 80%-kal drágultak idén.

Tíz részvény, amit nem szabad most kihagyni


10.) Jive Software

A "vállalati Facebookként" számon tartott Jive Software árfolyama több mint 40%-ot emelkedett idén, de a közelmúltban jelentősebb korrekción esett át az árfolyam egy negatív elemzésre reagálva, ami megkérdőjelezi a fundamentális sztorit és a magas értékeltségi szint jogosságát.

Tíz részvény, amit nem szabad most kihagyni

 

Forrás : www.portfolio.hu

Keresés