Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint lehetséges, hogy a vártnál sokkal gyengébb keddi magyar GDP-adatok nyomán lefelé kell majd módosítani a magyar gazdaság növekedésére szóló előrejelzéseket, bár egyes citybeli vélemények szerint több egyszeri hatás is szerepet játszhatott az előrejelzésektől elmaradó növekedési számokban, és a német gazdaság robusztus teljesítménye miatt az sem kizárható, hogy a későbbi végleges első negyedéves GDP-kimutatás jobb lesz a mostani előzetes becslésnél.

 

A Goldman Sachs bankcsoport londoni elemzői a keddi KSH-becslést kommentálva közölték: tekintettel "a negatív meglepetés mértékére", és azokra az előzetes jelekre, hogy a visszaesés meglehetősen széles bázisú volt, lefelé mutató kockázatok hatnak a cég által jelenleg érvényben tartott idei magyar GDP-előrejelzésre. A Goldman Sachs most érvényes prognózisa 2012 egészére 0,5 százalékos GDP-csökkenést jósol 2012 egészére a magyar gazdaságban.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi elemzői is azt közölték a keddi előzetes GDP-becslés után, hogy tekintettel a vártnál meredekebb visszaesésre, a ház már hozzákezdett a magyar gazdaság idei egész éves teljesítményére szóló - jelenleg zéró növekedést jósló - előrejelzésének felülvizsgálatához.

A JP Morgan elemzői ugyanakkor közölték: megvárják a részletes GDP-adatsort, mivel gyanújuk szerint egyszeri tényezőknek lehetett komoly szerepük a mostani gyenge magyar GDP-adatban.

A cég szerint mindazonáltal annyi már most valószínűsíthető, hogy a magyar gazdaság technikai recesszióba kerül - vagyis legalább két egymást követő negyedévben negatív GDP-adatot produkál -, tekintettel arra, hogy a költségvetés feszesebbre húzása várhatóan nyomást gyakorol a magánfogyasztásra, ráadásul a legutóbb bejelentett új konszolidációs intézkedések az idei év végén és 2013-ban is terhelhetik a növekedést.

Mindemellett az egyes szektorok aktivitását mérő beszerzési menedzserindexek (PMI) is meredeken visszaestek a múlt hónapban, és az euróövezeti kilátások szintén kockázatot jelentenek a magyar gazdaság teljesítményére - hangsúlyozták keddi értékelésükben a JP Morgan londoni elemzői.

A ház szakértői közölték: a keddi magyar GDP-becslés alátámasztja a cég azon várakozását, hogy a magyar jegybank az idei év végéig összesen 1,00 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőközpont, a Capital Economics felzárkózó térségi közgazdászai a közép-európai térség több országának keddi előzetes GDP-adatait feldolgozó helyzetértékelésükben közölték: olvasatuk szerint a számsorok azt mutatják, hogy a gazdasági teljesítmény a felzárkózó európai térség jelentős részében már az euróövezeti válság legutóbbi eszkalációja előtt csökkenni kezdett.

A ház szerint a "meglehetősen komor" térségi adatok két okból is meglepők. Egyrészt az első negyedévben elvégzett különböző felmérések - különösen az Európai Bizottság gazdasági hangulati jelzőszámai - arra utaltak, hogy a térségi gazdasági aktivitás stabilizálódott az idei első három hónapban, másrészt a keddi adatok tanúsága szerint Németország - amelyhez a közép-európai gazdaságokat mélyen integrálódott feldolgozóipari beszállítói hálózatok kötik - meglepően jól teljesített az első negyedévben, ebből azonban az előzetes GDP-becslések szerint csak Szlovákia tudott hasznot húzni.

Mindez a Capital Economics londoni elemzői szerint azt is jelentheti, hogy a mostani első becslésekhez képest javulhatnak a későbbi, részletesebb GDP-adatok, bár a cég szakértői hangsúlyozták azt is, hogy a múltbeli térségi felülvizsgálatok általában csekély mértékűek voltak, átlagosan nem haladták meg a 0,1-0,2 százalékpontot.

A Capital Economics szakértői szerint mindemellett "megvalósulni látszik" a ház azon előrejelzése, hogy az euróövezet felbomlása még az idén megkezdődik, és ez is lefelé ható kockázatokat jelent.

A cég szerint mindezt egybevetve valószínű, hogy kiéleződik a vita a közép-európai országokban a növekedést támogató és a költségvetési szigorítást célzó intézkedések kérdésében. A Capital Economics elemzői szerint egyes térségi országokban - különösen Csehországban - mód nyílhat a költségvetési konszolidáció ütemének enyhítésére, költségvetési vagy monetáris gazdaságélénkítő lépésekre azonban a régió egyik gazdaságában sincs sok mozgástér.

Mindezek alapján a ház londoni elemzői közölték: továbbra is megfelelőnek tartják a térség növekedésére érvényben tartott, a szélesebb londoni konszenzustól elmaradó idei GDP-előrejelzéseiket.

A Capital Economics Oroszországban 3 százalékos, Lengyelországban 2 százalékos gazdasági növekedést vár 2012-re, Bulgáriában és Romániában ugyanakkor egyaránt fél százalékos, Csehországban 1 százalékos, Magyarországon pedig 1,5 százalékos GDP-visszaesést valószínűsít az idei év egészére.

 

Szerző: MTI

Keresés