A március végén zárult egy évben az államháztartás nettó hiánya a GDP 4,4 százalékát tette ki, a bruttó államadósság a GDP 78,9 százalékán állt - jelentette a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

 

Az adósságot az első negyedévben 231 milliárd forinttal növelte a nettó adósságfelvétel, és 526 milliárd forinttal csökkentette a forint erősödése - tette hozzá a jelentés. A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2012 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP -4,4 százalékát tette ki. ki.

 

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 78,9 százalékát érte el 2012 első negyedévének végén. Az adósságot az első negyedévben 231 milliárd forinttal növelte a nettó adósságfelvétel, és 526 milliárd forinttal csökkentette a forint erősödése. Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2012 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 5,2 százalékát érte el.

2012 első negyedévében a központi kormányzat nettó finanszírozási igénye 203 milliárd forint volt. A központi kormányzat pénzügyi eszközei közül a hitelek, a tőzsdei részvények, a befektetési jegyek és az egyéb követelések állománya számottevően csökkent, míg a betétek és az adósságpapírok állománya nőtt tranzakcióból eredően.

A kötelezettségek esetében meghatározó volt az állampapírok növekedése és a külföldi hitelek valamint az egyéb tartozások csökkenése. A helyi önkormányzatok nettó finanszírozási képessége 89 milliárd forint volt. Pénzügyi eszközeik közül jelentősen növekedtek a hitelintézeti betétek, a kötelezettségeik közül pedig számottevően csökkent a kötvényekben és hitelekben fennálló adósság, míg az egyéb tartozások növekedtek tranzakcióból eredően. A társadalombiztosítási alapok nettó finanszírozási igénye 10 milliárd forint volt. Eszközeik közül az egyéb követelések, tartozásaik közül a hitelek csökkentek.

 

Szerző: Világgazdaság Online

Keresés