Helyreállt a bizalom a magyar gazdaság iránt - így értékelte Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Bizottság szerdai döntését a magyar kohéziós pénzek felfüggesztésének feloldásáról. A kormányfő az m1 Az Este című műsorában kiállt a minimálbér-emelés mellett, és felvetette, hogy ezzel párhuzamosan csökkenteni kellene a munkavállalók után fizetendő járulékokat is. Arra, hogy szerinte Magyarország meddig képes IMF-védőháló nélkül megállni a saját lábán, azt felelte: bármeddig.

Orbán: Védőháló nélkül is bármeddig kibírjuk
(Népszava)

A kormányfő óriási sikernek nevezte az Európai Bizottság döntését, korábban szerinte méltánytalanul helyeztek kilátásba büntetést Magyarországgal szemben. A túlzottdeficit-eljárás megszüntetésének folyamata a jövő év márciusában fejeződhet be, de "innentől kezdve jó irányba mutat, egyenes az utunk" - mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó hivatalos tárgyalások feltételei talán június elején jönnek létre, amikor a jegybanktörvényt a magyar parlament módosítja. A kabinet abban bízik, hogy utána a tárgyalássorozat már gyorsabban haladhat előre. Arra a kérdésre, hogy Magyarország meddig képes IMF-védőháló nélkül is a saját lábán állni, Orbán azt felelte: bármeddig. Arra, hogy a hitelek megújításához szükséges forrásokhoz milyen magas kamatokkal jutunk hozzá, a válasz úgy szól, hogy ha van IMF/EU-megállapodás, akkor alacsonyabb kamatokkal, ha nincs, késik, húzódik, akkor drágábban, ezért minél hamarabb meg kell kötni az elővigyázatossági megállapodást.

A kormányfő hangsúlyozta: ha a korábban felvett hitelek kamatait nem kellene fizetni 2013-ban, a magyar büdzsé 1,8 százalékos többlettel zárna, a kamatfizetés miatt azonban a hiány 2,2 százalék lesz. Vagyis ha "az előző nyolc év kamatterhei nem nyomnák a vállunkat, akkor ma kizárólag pozitív hírekről, fejlesztésekről, lehetőségekről, jövőről, beruházásokról, új ösztöndíjrendszerről beszélgethetnénk" - mutatott rá.

A miniszterelnök ismét kiállt az egykulcsos adórendszer mellett. Szerinte nincs értelme visszatérni a régi, sávos szisztémához, mert az tönkretette az országot. A kormány a mostani három áfakulcsot  még negyedik, ötödik kulccsal is "színesíteni" kívánja, különösen a luxustermékekre vonatkozóan, de ehhez még egy küzdelmet az Európai Unióban meg kell vívnunk.

Az új adónemekről Orbán azt mondta: a 2010-ben bevezetett bank- és válságadókat sem tudták áthárítani a pénzintézetek és a nagyvállalatok az emberekre, ezért "biztosan találunk majd olyan megoldást, hogy ez a jövőben se sikerülhessen".

A miniszterelnök szerint ütemesen halad az ország a tíz év alatti egymillió új munkahely programjának végrehajtása irányába. Orbán Viktor azonban úgy véli, nem az a jó kérdés, lehetséges-e egymillió munkahelyet létrehozni, hanem az, hogy lesz-e 5-5,5 millió dolgozó, adófizető, nélkülük ugyanis nem lesz kiszámítható gazdasági rendszer az országban.

A fiatalok elvándorlásáról szólva Orbán azt mondta, mindent megtesz azért, hogy Magyarország néhány év alatt jobb életet nyújtó, boldogabb ország legyen, mint azok, ahová most elmennek. És akkor a fiatalok vissza fognak jönni - összegezte a miniszterelnök.

 

Forrás : MTI

Keresés