Tíz magyarból hatnak semmilyen nyugdíj-előtakarékossági befektetése nincs. Főleg a minimálbérre bejelentettek aggódhatnak a nyugdíjuk miatt.

Súlyosan téved, aki tisztes nyugdíjra számít
Nagyító kell majd hozzá? (Népszava)

Kevesen gondolják úgy, hogy maguknak is gondoskodniuk kell a nyugdíjas éveikről. De vajon milyen veszélyeket rejt ez a felfogás?

A mostani nyugdíjasokra sem lesz pénz

Azok, akik minimálbérre bejelentkezve azzal számolnak, hogy majd tisztes nyugdíjat kapnak, súlyosan tévednek. Egyre kevesebb a nyugdíjalapot fizetők száma, mert elöregedő társadalomban élünk. Közben a munkanélküliek aránya is folyamatosan nő. S mindemellett jelentősen emelkedik a nyugdíjigénylők száma is.

Ez a fordított arányosság a jövőben még intenzívebbé válhat, és komoly következményei lehetnek: a jelenlegi nyugdíjasokat sem fogják tudni kifizetni – állapította meg a Top Finance & Consulting Kft. ügyvezető igazgatója, dr. Patkós Róbert.

Megoldás az öngondoskodás lehet

Számos öngondoskodási lehetőség akad a piacon, ezért érdemes szakemberrel átnézni az ajánlatokat. Laikusként ugyanis szinte lehetetlen megítélni, hogy melyik megtakarítás vagy nyugdíjcélú befektetés a legmegfelelőbb költségszerkezetileg.

Az önkéntes nyugdíjpénztárt például jó eszköznek tartja, azonban kicsit drágának. Komoly hátránya még, hogy az esetek nagy részében nem felügyelik a portfóliót, és az nem igazodik a piac változásaihoz – jegyezte meg.

A megtakarítások akkor működnek jól, és kizárólag akkor termelnek hasznot, ha azokat folyamatosan kezelik, felügyelik. A befektetéseknek muszáj követniük a piac változásait, ehhez viszont szakemberek kellenek – állította.

 

Forrás : Hír24

Keresés