Szemtelenül kevés adót fizet a Forma-1


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Szingapúrban tervezi tőzsdére vinni a Forma-1 részvényeit Bernie Ecclestone, a kibocsátás előtt egyre több üzleti adat kerül nyilvánosságra. Ezek célja természetesen, hogy az F1-es részvények még vonzóbbá váljanak a befektetők számára, az adózással kapcsolatos számok nyílt felhívást jelentenek keringőre.

A Forma-1-nek sikerült elérnie, hogy már-már szemtelenül kevés adót kell fizetnie, ezek a terhek a bevétel öt százalékát sem teszik ki. A Forma-1 2011-es EBITDA (vagyis adók, kamatok és egyéb levonások előtti) eredménye 474 millió dollár volt. A teljes bevétel elérte a másfél milliárd dollárt, de ebből levonásra került a csapatok összesen 686 millió dolláros pénzdíja, további 350 millió dollár egyéb kiadásokra ment el.

A 474 millió dolláros (115 milliárd forintos) eredményt mindössze 14 millió dolláros (3,4 milliárd forintos) adó terheli, a sorozat ilyen kiadásai jellemzően három és öt százalék körül alakulnak.

Ennek oka a brit adóhatóságok gyakorlata: a szabályozás szerint a kölcsönök kamatait az egy cégcsoporthoz tartozó vállalatok leírhatják adójukból. A Formula One World Championship (FOWC), amelyhez a bevételek nagy része befolyik, ennek megfelelően brit székhellyel működik. A kölcsönök összetett, de teljesen szabályos struktúrája eredményezi, hogy az FOWC 24 százalékos adókötelezettségéből három-öt százalék lesz a végelszámolásnál.


Forrás : www.vezess.hu

Keresés