Egy elemző szerint 5-8 év múlva a Facebook elveszti jelentőségét.

Sokak foglalkoznak mostanában a világ legnagyobb közösségi oldalával, hiszen a Facebook a tőzsdére lépett, ahol nem is produkál olyan fényes eredményeket. A FB részvények értéke folyamatosan esik, sok helyen máris a Zuckerberg (és a piac) által túlfújt lufiról beszélnek, és a szakemberek azt is vitatják, hogy volt-e értelme 1 milliárd dollárért megvásárolni az Instagram képmegosztó szolgáltatást.


Eric Jackson, az Ironfire Capital tanácsadó cég alapítója ennél sokkal konkrétabban fogalmazott, amikor a CNBC egyik műsorában nyilatkozott a Facebook jövőjével kapcsolatban: „A Yahoo továbbra is termeli a pénzt, még mindig profitábilis, a mai napig 13 ezer alkalmazottjuk van, de csak 10%-t éri a 2000-es értékének. A többi minden igyekezet és törekvés ellenére eltűnt.", teszi hozzá Jackson.

Jackson valami hasonló sorsot jósol a Facebooknak is, szerinte az évtized végére az oldal ereje erodálódni fog, aminek elsősorban a folyamatosan fejlődő mobil web lesz az oka, és amely folyamathoz a Facebooknak nem lesz elég ereje, lehetősége alkalmazkodni. Jackson azzal folytatta, hogy a világ egyre gyorsabban fejlődik, a verseny megállás nélkül fokozódik, az iram soha nem áll le. Az elemző szerint, aki az általa képviselt és kiszolgált (Facebook) elsődleges generációt érti, az nem fog tudni mit kezdeni az újabb generációval, aminek egészen mások lesznek az igényei.

Lehet, hogy csak ennyit látunk belőle 2020-ra?

Lehet, hogy csak ennyit látunk belőle 2020-ra?


„A Facebook felvásárolhat még egy rakás, divatos mobilos céget, akkor is egy túlméretezett, hatalmas weboldal marad, ami teljesen eltér egy mobilos apptól", fogalmazza meg a problémát Jackson. A szakember szerint a Facebook az internetes cégek második generációjába tartozik, ahol közösségi alapú webes megoldások a jellemzők, az elsőt pedig olyan cégek alkotják, mint a Google, vagy a Yahoo. A harmadik generációba pedig azok a vállalatok tartoznak, akik elsősorban a mobilfelhasználókat célozzák, és belőlük csinálnak pénzt.


Forrás : www.technet.hu

Szerző : Horváth Balázs

Keresés