Készülnek az újabb, MNB-törvényt módosító javaslatok, amelyekkel a kormány már figyelembe venné az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap kifogásait - értesült a Népszabadság kormányzati és fideszes forrásokból.


2012.06.06 10:50 : Már a jövő héten szavaznának a jegybanktörvényről

A napilap felidézi, hogy a pénteki forintzuhanást látva született meg az a döntés Orbán Viktor, Varga Mihály és Rogán Antal között, hogy halasszák el a hétfőre tervezett, MNB-törvény módosításáról szóló szavazást, miután az nem oszlatja el teljes mértékben az EKB aggályait.

2012.06.04 14:15 : Bepánikolt a kormány a forint zuhanását látva

A lap információi szerint a kormány késznek mutatkozik, hogy beadja a derekát Washington és Frankfurt kifogásainak. Vagyis törvénymódosítással elállna az új MNB-alelnök, valamint a monetáris tanács kibővítésének lehetőségétől. A lapnál úgy tudják, hogy az EKB azt kéri, törvényben rögzítsék a monetáris tanács külsős és belsős tagjainak arányát, mert ezzel részben ki lehet védeni,hogy a mindenkori kormány rövid távon alapvető személyi változásokat hajtson végre a testület összetételében. Hajlik a kormány a kérés teljesítésére, vagyis az arányszámot törvényben rögzíthetik és az is elképzelhető, hogy a mostani 4:3-as arány szerepeljen a javaslatban (jelenleg négy - a jelenlegi kormány által delegált - külsős és három belsős tagja van az MT-nek).

A kormány számára nem jelent túlzott presztízsveszteséget, ha marad a status quo az MNB esetében, hiszen a monetáris tanács döntéseinek jelentős részét eddig is nagy többséggel hozta meg - nyilatkozták a források a lapnak.

(A cikk ugyanakkor nem szól arról, hogy a kormány meghátrál-e a monetáris tanács hatáskör kibővítésének kérdésében.)

Kiszivárgott: hátraarcra készül a kormány


A kulcsfontosságú dátum: 2012. június 22.

A lap értesülései szerint a kormányban azzal számolnak, hogy az uniós pénzügyminiszterek június 22-i ülése (itt mondhatják ki véglegesen a kohéziós források felfüggesztésének eltörlését) után, vagyis még a nyáron asztalhoz ül az IMF tárgyaló delegációja legalább egy "címlapfotó" erejéig. A piacok számára ugyanis ez fontos üzenet lenne, még akkor is, ha az érdemi tárgyalások csak ősszel folytatódnak - jegyzi meg a cikk.

Kiszivárgott: hátraarcra készül a kormány

 

Forrás : www.portfolio.hu

Keresés