Így vidd a pénzedet a tőzsdére...

 

Emlékszel arra a Szex és New York jelenetre, amikor Carrie megkongatta a Wall Street-i tőzsdeteremben a kereskedés elejét jelző harangot? Most mi kongatjuk meg neked: így tőzsdézz lépésről lépesre!




      
Így vidd a pénzedet a tőzsdére



Ha már eldöntötted, hogy a dugipénzedet a tőzsdei parketten forgatod meg, akkor első körben keress egy tuti befektetési szolgáltatót. Ha még csak barátkozol a részvény fogalmával, és csakis profikra bíznád az üzletkötést, akkor mindenképpen válassz magadnak saját brókert, tanácsadót, vagy válassz inkább egy tőzsdei befektetésekre létrehozott befektetési alapot. Ám mihelyst belejössz, a kereskedési ügyleteidet már te magad is intézheted online.

Ha megvan a bróker (vagy más befektetési szolgáltató), jöhet a következő lépés. „Nyiss egy értékpapírszámlát, amelyen majd a befektetéseidet tartod, legyen az befektetési jegy, állampapír, részvény, vagy bármely más befektetési forma" – tanácsolja Varjú Péter, az Erste Bank befektetési Zrt. igazgatóhelyettese. Figyelj arra, hogy az értékpapírszámla vezetésének különféle díjai vannak, ahogy van különbség az elérhető szolgáltatásokban és azok díjaiban is.

S amint a pénzed már a számlán kuporog, indulhat a buli! Máris adhatod (személyesen vagy telefonon) az első megbízást a brókerednek, amelyet ő a lehető legrövidebb időn belül a tőzsdei kereskedésbe továbbít. Amennyiben a leadott vételi megbízásod „összejön", máris sínen van az ügylet. „Az elszámolás részvények esetében csak az üzlet megkötését követő harmadik napon történik" – hívja fel a figyelmet az Erste Bank szakértője. Azt pedig hiába várod, hogy a megvásárolt részvények kötegét majd a kezedbe nyomja a brókered, manapság ugyanis már ezeket nem nyomtatják ki. Papír helyett csupán egy számítógépes jelsorozatot mondhatsz magadénak.
Vigyázz azonban, hogy ki ne fuss a napi kereskedésből, hiszen a Budapesti Értéktőzsde nem egy éjjel-nappali bolt, a folyamatos kereskedés hétköznap csak 9:02-17:00 között zajlik. A brókercégek többségénél azonban a külföldi tőzsdéken való kereskedésbe is belekóstolhatsz, így akár hazai idő szerint késő estig, az amerikai piacok zárásáig forgathatod a pénzedet.

Arra azonban ügyelj, hogy a tőzsde kockázatos játék, ahol nem csak nyerni, de veszíteni is lehet. A külföldi tőzsdéken kereskedni ráadásul nem csak drágább, de – a devizaárfolyamok változása miatt – kockázatosabb is.


Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával!

 

 

Forrás : www.cosmopolitan.hu

Szerző: : Farkas Cintia

Keresés