Nem tud növekedési pályára állni a gazdaság: a KSH legfrissebb, májusi adatai éves alapon csökkenést mutatnak az ipari termelés volumenében.

 

Éves alapon 0,4 százalékkal csökkent az ipari termelés májusban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az előzetes adatok alapján közzétett statisztika szerint a munkanaphatástól megtisztított index 0,9 százalékos növekedést mutatott 2012 májusában.

A termelés az év első öt hónapjában 0,7 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest. Az előző hónaphoz képest ugyanakkor növekedést mutatnak az adatok: a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index májusban 3,2 százalékkal emelkedett az áprilisban mutatott 3,3 százalékos visszaesés után.

A „várakozásoknál kisebb mértékben" csökkent az ipari termelés májusban az egy évvel korábbihoz képest – írja elemzésében Suppan Gergely . A TakarékBank elemzője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a munkanaphatással megtisztítva a várakozások lényegesen felülmúlva, 1,9 százalékkal nőtt az előző havi 3,1 százalékos visszaesés után.

„A javuló ipari termelést az új rendelések és a rendelésállomány megugrása, valamint a beszerzési menedzser indexek jelezték. Azonban a májusi ipari adatokban már megjelent a Mercedes kecskeméti üzemének a hatása" – vélekedett Suppan Gergely.

A gyárban fokozatosan fut fel a termelés, júliusban vezetik be a második műszakot, így a következő hónapokban tovább gyorsulhat az ipari termelés növekedése – tette hozzá.

Úgy látja, az ipari termelés javulásához az élelmiszeripar növekvő kibocsátása is hozzájárult. Az igen gyenge külső és belső kereslet miatt a növekedés várhatóan visszafogott lesz az év hátralevő részében – vetítette előre.

 

Szerző: KSH - Világgazdaság Online

Keresés