Több lépcsőben emelkedne a cigaretta, az alkohol és az autógáz jövedéki adója.

 

Benyújtotta a kormány kedden az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvényjavaslatokat, ezen belül emelik egyes termékek jövedéki adóját. Az adómérték-emelés olyan termékekhez kötődik, amelyek fogyasztása fokozott egészségkockázatot jelent, azaz a törvényjavaslat egyfelől az egészségügy számára többletforrást teremt, másfelől pedig a növekvő árak miatti fogyasztáscsökkenés révén enyhülhet az egészségügyi ellátórendszer leterheltsége – áll a javaslat indoklásában.

A fentiek alapján jövő januárban és májusban nő a cigaretta, az autógáz és az alkoholtermékek jövedéki adója. 50 százalékkal tervezik emelni az autógáz (LPG) jövedéki adóját, majd májusban újabb 50 százalékos emelés következne.

Az alkoholoknál általában15 százalékkal növelné Matolcsy januártól az adót, de a söröknél és a pezsgőnél 10 százalékos emelés várható, ahogyan a köztes alkoholtermékeknél is.

A 98 százalékos és a 90 százalékos társadalombiztosítási támogatást élvező gyógyászati segédeszközök áfáját azonban 5 százalékra csökkentik.

 

Forrás : MTI/origo

Keresés