Elkeserítő kép rajzolódik ki Magyarországról !

 

Hazai cégvezetőket megszólaltatva a kedvezőtlen magyarországi beruházási és gazdasági kilátásokról számolt be részletesen a Bloomberg hírügynökség. Az összkép rendkívül szomorú: a nemzetközi vállalatok hazai cégei hiányolják a kiszámíthatóságot és felróják az új adókat (válságadók, chipsadó), amelyek rombolták a befektetők bizalmát. Pedig beruházások nélkül Magyarország sem számíthat gazdasági növekedésre és félő, hogy a régió leszakadó gazdasága lesz.



Törölve a térképről...

A hírügynökség a népegészségügyi termékadóval, közismertebb nevén a chipsadóval kezdi beszámolóját. A 2010-es tervek szerint a magyar snackgyártó, a Chio Magyarország Kft. plusz forrásokat kapott volna a kölni anyacégétől, az Intersnack Knabbergebaek GmbH-tól, de aztán jött a chipsadó. Az új adó tavalyi bevezetése azzal a következménnyel járt, hogy az anyacég nem a magyar leányának adta a forrást, hanem más, nem németországi üzemének. Letöröltek bennünket a térképről és egészen addig nem is foglalkoznak Magyarországgal, amíg nem változnak a jogszabályok - fejtette ki a hírügynökségnek Ágyai Szabó Gábor, a Chio illetékese.

Emlékezetes, a tavaly bevezetett népegészségügyi termékadóból a kormány az idei évben 20 milliárd forintos bevételt remél. Az első félév adatai alapján teljesülni látszik a kormány terve, június végéig ugyanis 9 milliárd forint folyt be ezen a soron.

Elkeserítő kép rajzolódik ki Magyarországról


A cikk megjegyzi: a kormány gazdaságpolitikai intézkedései elijesztik a nemzetközi befektetőket, közben pedig az Európai Unió recessziót jósol Magyarország számára az idei évre. Ezzel hazánk lesz az egyetlen nem euróövezeti uniós ország, amelyik gazdasági visszaesést szenved el. Közben a miniszterelnök úgy igyekszik kivédeni az európai adósságválság kedvezőtlen hatásait, hogy féken tartja a költségvetés hiányát.

Elkeserítő kép rajzolódik ki Magyarországról


A beruházások azonban 2008-tól 2011 végéig 1200 milliárd forinttal csökkentek a jegybank adatai szerint, ez GDP-arányosan 4%-os esésnek felel meg.


A beruházási trendekről bővebben:


Elkeserítő kép rajzolódik ki Magyarországról


Károsak az intézkedések hatásai, miután a beruházások hiánya rombolja a magyar gazdaság növekedési potenciálját - fogalmazott William Jackson, a Capital Economics londoni, feltörekvő piacokért felelős közgazdásza. Hozzátette: ha Magyarországon elmaradnak a beruházások, akkor a régió leszakadó országa lesz a növekedés tekintetében.

Kidobott üzleti tervek

A hírügynökség által megkeresett hat - külföldi multi által fenntartott magyar vállalkozás - vezetője nem vállalta a nyilatkozatot névvel, mert attól tartanak, hogy ha kritizálják a kormányt, azzal sérülnek üzleti érdekeik.

Kozma László, egy német anyacég által működtetett vállalkozás ügyvezető igazgatója elárulta a hírügynökségnek, hogy idén már három üzleti tervet dobott el a változó szabályok miatt. Mindez oda vezetett, hogy a tőkejellegű kiadásokat visszavágta a vállalat és 10%-kal csökkentette a foglalkoztatottak számát. A tulajdonosunk nem érzi úgy, hogy a jelenlegi üzleti környezet elősegíti a jövőbeli beruházásokat Magyarországon - tette hozzá.

A vállalatvezetők szó szerint meg vannak ijedve, mert olyan fejleményeket tapasztalnak Magyarországon, amelyeket még lefordítani is nehéz - nyilatkozta Magas István, a Corvinus Egyetem professzora.

Nem minket választanak...

Az AstraZeneca, az Egyesült Királyság második legnagyobb gyógyszergyártója klinikai kutató és fejlesztő központját Varsóban állította fel Budapest helyett és csökkentette a klinikai vizsgálatok magyarországi számát is a kedvezőtlen piaci körülményekre hivatkozva - nyilatkozta a hírügynökségnek Heringh Alexandra országigazgató, aki a drámai változások közé sorolta a gyógyszerkassza lefelezését, a gyakran változó jogszabályi környezetet és a szektorra kivetett többletterheket. Mostanra nyilvánvalóvá vált a rendkívül kedvezőtlen magyarországi környezet. Jelentős létszámleépítések történtek a szektorban, miközben a fő beruházások teljesen hiányoznak, a kapacitásokat csökkentik, vagy más országba helyezik át - magyarázta.

Negatív spirál...

A kormány 2010-ben vezette be a krízisadókat és a bankadókat három évre átmenetileg - emlékeztet a Bloomberg. A kormány azonban megváltoztatta eredeti elképzeléseit és a bank-, telekommunikációs, valamint energiaszektorra is tartós terhet vet ki 2013-tól kezdődően - írja a hírügynökség utalva a jövőre életbe lépő pénzügyi tranzakciós illetékre, az idén júliustól bevezetett telefonadóra és az energiacégek jövedelemadójának emelésére.

A tudósítás felidézi a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kara 2012-es konjunktúrajelentését, miszerint a megkérdezett 196 vállalatvezető 75%-a úgy nyilatkozott, hogy a tavalyinál kevesebb befektetést terveznek Magyarországon.

2012.04.16 10:53 Német kamara: elégtelen a magyar kormány adópolitikája

2012.06.11 10:52 Kívülről még rosszabbnak látják Magyarországot

Fennáll a kockázata, hogy Magyarország egy negatív spirálba csúszik. A tét most az, hogy a magyar gazdaság növekedési potenciálja stagnálás közeli szintre süllyed - vélekedett Bartha Attila közgazdász, az MTA kutatója.

Mit mond a kormány ?

A hírügynökség a beszámoló végén idézi Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter június közepi nyilatkozatát, miszerint jövőre beruházási fordulat valósulhat meg Magyarországon.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal a hírügynökség kérdéseire válaszolva kifejtette, hogy nem látnak semmilyen arra utaló jelet, hogy a befektetők menekülnek vagy az országgal kapcsolatos érdeklődésük csökken. "Épp ellenkezőleg, az ország iránti érdeklődés növekszik, Kína, Latin-Amerika és az arab befektetők részéről" - hangsúlyozta a HITA, hozzátette: 2011-ben 24 befektetést írtak alá 924 millió euró összértékben, ami összesen 5736 új munkahelyet jelenthet.

A bizalmat nehéz visszaszerezni...

Az olyan vállalatok bizalmát, mint például az Unilever, nehéz elnyerni. A Chio Magyarországhoz hasonlóan ugyanis az Unilever is arra kényszerült, hogy felfüggessze egy projektjét és egy másikat pedig elhalasztotta.

A chipsadó bevezetésével párhuzamosan a termelési volumen drasztikusan csökkent - magyarázta Gyenes András, az Unilever Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. A társaság központjában döntöttek a projekt felfüggesztéséről annak ellenére, hogy már intenzív tárgyalásokat folytattunk a kormánnyal és a helyi önkormányzattal. Rendkívül fontos lenne, hogy a belföldi piac trendjei a növekedés felé mutassanak, ne pedig a két számjegyű visszaesés felé - tette hozzá.

 

Forrás : www.portfolio.hu

 

Keresés