Munkanélküliség. Egy év alatt több mint egy százalékkal nőtt az állástalanok aránya az eurózónában !

 

Újabb több évtizedes csúcsra szökött Spanyolországban a munkanélküliség: júniusban az álláskeresők 24,8 százaléka nem tudott elhelyezkedni. A Eurostat adatai szerint Magyarországon 11 százalékos volt a munkanélküliek aránya a múlt hónapban, ami minimális növekedést jelez.

 

Továbbra is Spanyolországban is a legnagyobb a munkanélküliség az EU-n belül a Eurostat ma délelőtt nyilvánosságra hozott adatai szerint. A hispánoknál júniusban 24,8 százalékos volt a ráta, ami a májusi 24,7 százalékhoz képest enyhe, a tavaly júniusi 21,2 százalékhoz képest viszont nagy emelkedés, és a legmagasabb értéknek számít a vonatkozó spanyol statisztika kezdete, 1976 óta.

Még aggasztóbb a helyzet a fiatalok körében: a 25 év alatti spanyolok 52,7 százaléka nem jutott álláshoz júniusban, aminél rosszabb mutatót, 52,8 százalékot csak Görögországban jegyeztek fel.

Elemzők szerint a rekordszintű spanyol munkanélküliség a sorozatos megszorításokra vezethető vissza, amely recesszióba taszítja a gazdaságot. A spanyol GDP az elmúlt három negyedévben folyamatosan zsugorodott az előző negyedévhez képest, az idei második negyedévben például 0,4 százalékkal. A júliusban bejelentett újabb 65 milliárd eurós takarékossági csomag nyomán a gazdaság idén 1,5-1,8 százalékkal zuhanhat majd, ami a munkanélküliség további emelkedését eredményezheti.

Az EU-n belül kimagaslóan magas még a munkanélküliség Görögországban (22,5 százalék áprilisi adatok szerint), illetve Portugáliában (15,4 százalék) és Írországban (14,8 százalék): ezek azok a tagállamok, amelyeknek az EU-IMF-hitelprogram keretében szintén komoly megszorításokat kellett és kell véghezvinniük.

A lista másik végén Ausztria áll, ahol mindössze 4,5 százalék volt az állástalanok aránya júniusban, de nincs okuk panaszra a hollandoknak (5,1 százalék), valamint a németeknek és a luxemburgiaknak (5,4-5,4 százalék) sem.

Magyarországon a Eurostat adatai szerint az álláskeresők 11 százaléka keresett hiába munkát az idei hatodik hónapban: ez idén májushoz és 2011 júniusához képest is 0,1 százalékpontos emelkedést jelez.

Az EU-ban összességében 10,4, az eurózónában pedig 11,2 százalékon állt a munkanélküliség idén júniusban, ami májushoz képest stagnálást, 2011 júniusához képest viszont érezhető, 0,9, illetve 1,2 százalékos növekedést jelez. Az EU egészében összesen 25,1, az euróövezetben pedig 17,8 millió embernek nem volt munkája.

Az EU válságát jelzi, hogy mindeközben az Egyesült Államokban csupán 8,2 százalékon állt a munkanélküliség júniusban, Japánban pedig az álláskeresők mindössze 4,4 százaléka keresett munkát mindhiába.

 

Szerző: W. B.

Forrás: Világgazdaság Online

Keresés